Index Vakbarát Hírportál

Nem ment el az ellenzéki egyeztetésre az MSZP és a Párbeszéd

2022. február 9., szerda 17:29

Még nem tudja lezárni az ellenzék a közös listát. A szocialistáknak és a Párbeszédnek juttatott mandátumok számában nincs egyetértés, és Márki-Zay Péter mandátuma is gondot okozhat.

Miután a roma politikusok Márki-Zay Péter által sürgetett befutó helyre kerülésében előrelépés történt, és a Jobbik befutó helyet adott a listán egy roma politikusnak, az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában nem sikerült megegyezniük az ellenzéki pártoknak, amelyek ezért újra tárgyalóasztalhoz ültek kedden, de az egyeztetésen a szocialisták és a Párbeszéd politikusai nem vettek részt.

Pedig a közös lista egyik, még függőben lévő kérdése éppen az MSZP és a Párbeszéd leendő listás helyeinek a száma. Az MSZP egymaga szeretne annyi listás befutó helyet, amennyi a Momentumnak lesz, míg a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP közös javaslata összesen kíván annyi befutó helyet juttatni az MSZP-nek és a Párbeszédnek, mint amennyi a Momentumnak lesz.

Meg fogunk egyezni – értékelte az ATV szocialista forrása nemrég a helyzetet, ami január végén úgy állt, hogy az MSZP hét listás befutó helyet szeretne a Párbeszéd két helye mellé, így összesen egy mandátumról folyik a vita.

Ehhez képest viszont a keddi egyeztetésre nem ment el az MSZP és a Párbeszéd, és nem reagáltak a többi pártból érkező üzenetekre sem.

Úgy tudni, az is vitás kérdés még a pártok között, hogy a Párbeszéd korábban befogadó nyilatkozatot adott Márki-Zay Péternek, de szeretnék, ha a miniszterelnök-jelölt nem számítana bele a kvótájukba, a DK–Jobbik–Momentum–LMP-négyes viszont ezt tartaná elfogadhatónak.

Az Infostart megkereste Kunhalmi Ágnest, aki a portálnak úgy nyilatkozott:

Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz, és ez nagy dolog, mert a rendszerváltás óta ennyi, tehát hat párt még nem állított közös listát. Hatalmas politikai bravúr, hogy már itt tartunk, és ez az egyik záloga annak, hogy érdemben versenyre tudtunk kelni a Fidesszel. Mindazonáltal az MSZP-nek és a Párbeszédnek az a fontos, hogy az előválasztás eredményét visszatükrözze a listaállítás, mert a népképviselet elve alapján az egyik legnagyobb eredménnyel 852 000 embert tudtunk leszavaztatni, és az ő véleményüket nem lehet sutba vágni

– fejtette ki a szocialista politikus, és hozzátette, hogy ők a közvélemény-kutatások eredményét vagy a legutóbbi választás eredményét, vagy akár ezek keverékét is el tudják fogadni a közös lista összeállításának szempontrendszereként. Azt azonban nem, hogy ezeket teljesen mellőzzék, ahogy a többiek tennék, mert ők helyette inkább egy politikai ajánlatot tettek.

Mi azt szeretnénk, hogy a listaállítás közeledjen a valósághoz és ne csak politikai szempontok vegyenek részt benne, de szerintem meg fogunk tudni állapodni ebben, optimista vagyok.

– fogalmazott az MSZP társelnöke.

Rovatok