Index Vakbarát Hírportál

Már túl vagyunk az omikron-hullám csúcsán?

2022. február 9., szerda 21:52

Azóta már 21 százalékkal csökkent a heti megbetegedések száma.

Bekövetkezett az ötödik hullám tetőzése, ugyanis már kilenc egymás utáni napon csökkent az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga – írja elemzésében a Portfolio. Az is kiderült, hogy a heti fertőzöttek száma a január 31-i csúcs óta 21 százalékkal csökkent.

Az elmúlt napokban pedig abban a két utolsó megyében is fordulat látszik, ahol heti átlagban még minimálisan emelkedtek az esetszámok. A hivatalos esetszámok alapján most már Budapesten van jelen a legkevésbé a koronavírus.

A megyei adatok alapján azt is megállapították, hogy százezer főre vetítve már csak Baranyában van a fertőzöttszám 1300 fő felett, a járvány omikron-hulláma pedig inkább az ország nyugati részét érinti.

A kórházi ápoltak aránya a két hét alatt megfertőzöttek számához képest csupán két százalék, ezzel szemben a delta-hullám szeptemberi felfutásakor 7–9 százalék között volt. A lélegeztetőgépen lévők száma ősszel módszertani változtatás miatt is csökkent, így ezen a téren is megerősítik a statisztikák az enyhébb járványhelyzetről érkező beszámolókat, csakúgy, mint a halálesetek szempontjából.

Ugyan a súlyos esetek abszolút száma emelkedik, az esetszámok arányában mindezek az omikron-hullámban csak mérsékelten emelkedtek eddig.

Utoljára az operatív törzs szerda reggel közölt adatokat, ezek szerint 13 932 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, meghalt 101 beteg. Az aktív fertőzöttek száma 229 240 fő. Jelenleg 5108 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 193-an vannak lélegeztetőgépen.

Rovatok