Index Vakbarát Hírportál

Feloszlatta magát az újszentiváni képviselő-testület

2022. február 9., szerda 14:55

Szerdai rendkívüli ülésén feloszlásáról döntött az újszentiváni képviselő-testület. Juhász Tibor alpolgármester indítványát a hétfős testület jelen lévő tagjai közül négyen támogatták, egy képviselő nemmel szavazott.

Az alpolgármester elmondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálta az önkormányzat gazdálkodását. A Csongrád-Csanád megyei települést 2006 óta vezető Putnik Lázár polgármestert őrizetbe vették, ezért jelenleg nem tudja ellátni feladatait. Juhász Tibor hangsúlyozta: a település képe és az önkormányzat anyagi helyzete is rendezett, ahhoz azonban, hogy a közhangulat megnyugodjon, a közbizalom visszatérjen, új választásra van szükség.

Szentirmay Sára jegyző közölte: a jogszabályok alapján a feloszlatásról hozott döntés a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól hatályos, majd 15 napon belül kell kitűzni az időközi választás időpontját. A községben így előreláthatólag szeptemberben tarthatnak időközi választást – számolt be az MTI.

Mint ahogy korábban az Index is megírta, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán közölte, hogy egy munkásszálló építésével kapcsolatos, több száz millió forintos csalás miatt indult eljárás egy polgármester, egy önkormányzati dolgozó és egy vállalkozó ellen. A három férfit nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint a beruházást túlárazták, a pályázat szerint a szálló teljes költsége 371 millió forint volt, a kivitelezés azonban 258 millió forintba került. A fennmaradó 113 millió forintból a polgármester mintegy hetvenmillió forintot saját vállalkozásának utaltatott, tízmillió forint egy szociális szövetkezethez került, a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen.

Rovatok