Index Vakbarát Hírportál

Hegyvidéki ellenzéki botrány: Hajdu Mária elhagyja az LMP-t, és önállóan indul a választáson

2022. február 10., csütörtök 10:11

Kilép az LMP-ből, és képviselőjelöltként elindul az országgyűlési választásokon Hajdú Mária, akinek pártja szerdán függesztette fel párttagságát, miután a XII. kerületi politikus szóvá tette, hogy a magát valótlanul diplomásnak beállító Hajnal Miklóst indítja az ellenzék a Hegyvidéken.

Az elmúlt napok történései után úgy döntöttem, hogy 13 év után kilépek az LMP-ből, és képviselőjelöltként elindulok az országgyűlési választásokon. Hosszú út vezetett ide, nem kevés küzdelem. Egy biztos: mára nem maradt hiteles politikai erő, mindkét oldalt kizárólag az önös érdekeik vezérlik, éppen ezért indulok független jelöltként – ezt csütörtökön nem sokkal reggel 8 óra után tette közzé Facebook-oldalán Hajdu Mária. 

A hegyvidéki politikus párttagságát szerdán függesztette fel az LMP, mert Hajdu Mária egy Facebookon közzétett bejegyzésében kifogásolta, hogy az ellenzéki összefogás azt a Hajnal Miklóst indítja a Hegyvidéken a parlamenti választásokon, aki valótlanul állította, hogy közgazdász, miközben nincs is diplomája.

Tisztességesnek kell lennünk, hiszen a választók bizalmát kérve azt ígérjük, méltóbbak vagyunk a kormányzás felelősségére. Amint kiderült, hogy az MSZP egyik képviselője sáros, pártja azonnal kizárta, a választáson nem indítja, mandátumát visszaköveteli. Csak így, csak egyenesen, csak következetesen vezet az út felfelé

– írta Hajdu Mária hétfői bejegyzésében. 

Az önmagát alapító nyilatkozata szerint radikális demokrata politikai irányvonalú szervezetként meghatározó LMP – Magyarország Zöld Pártja 7,1 százalékot kapott a 2018-as országgyűlési választásokon, ezzel 8 helyet szerzett a 199 fős parlamentben. Hajdu Mária posztja után az LMP úgy döntött, hogy a politikusnak nincs helye a pártban. 

Mondj igazat, betörik a fejed – tizenhárom év után felfüggeszti a tagságomat az LMP! Az LMP alapításakor, 2009-ben még nem gondoltam volna, hogy tizenhárom évvel később fegyelmi eljárást kezdeményez ellenem a párt elnöksége, és felfüggeszti a tagsági jogviszonyomat, mindezt egy Facebook-posztban feltett kérdés miatt

– írta szerdán Hajdu Mária, majd azzal folytatta, hogy két napja arra volt kíváncsi, egy magát tisztességesnek valló jelölt, Hajnal Miklós miért hazudhat a saját végzettségéről, és miért állíthatja következmények nélkül magáról, hogy közgazdász, amikor egyértelműen nincs ilyen végzettsége. 

Hajdu Mária szerdán még arról is beszámolt, hogy fegyelmi eljárást indítottak ellene a pártban, amelyet 13 éve alapítóként azért hoztak létre, hogy bebizonyítsák, lehet máshogy politizálni.

Csütörtök reggel Hajdu Mária már arról tájékoztatta követőit, hogy  

13 év után kilépek az LMP-ből, és képviselőjelöltként elindulok az országgyűlési választásokon. Hosszú út vezetett ide, nem kevés küzdelem. Egy biztos: mára nem maradt hiteles politikai erő, mindkét oldalt kizárólag az önös érdekeik vezérlik, éppen ezért indulok független jelöltként.

Hajdu Mária azt is leírja, hogy szerinte két politikai oldalra szűkült le az idei választás. A Fidesz Bel-Budán és Hegyvidéken „Orbán Viktor fő építőmesterét, Fürjes Balázs államtitkárt indítja”, míg a baloldal, amelyet „az elvek nélküli összefogás” jellemez, „a kerület új lakóját, az igazmondással hadilábon álló Hajnal Miklóst”. 

Mindkét oldal bizonyított már. Az egyik eredménye a mohó, dömperként robogó nemzeti burzsoázia. A másik sem brillírozott: bizalmat kapott a fővárosban, de nem tud élni a lehetőséggel

– írta a körzetben most önálló indulását bejelentő Hajdu Mária.

Ez a választókerület az április 3-ai országgyűlési választások egyik legnyíltabb csatatere. Az elmúlt hetekben a momentumos, de összellenzéki jelöltként induló Hajnal Miklóst több támadás is érte, amiért korábban közgazdásznak titulálta magát, miközben nem fejezte be az egyetemet, így nincs diplomája. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó nemrég belebukott abba, hogy diplomásnak tüntette föl magát, miközben nincs felsőfokú végzettsége. 

A XII. és a II. kerület egy részét lefedő Budapest 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületben a legutóbbi országgyűlési választásokon Gulyás Gergely indult a Fidesz–KDNP színeiben, és 42,71 százalékos eredménnyel szerzett egyéni mandátumot. 2018-ban még nem volt együttműködés a hat ellenzéki párt között, a DK-s Bauer Tamás (39,03 százalék) mégis mindössze kétezer szavazattal maradt alul Gulyás Gergellyel szemben. A harmadik helyezett az LMP-s Hajdu Mária lett (6,98 százalék), őt követte negyedikként a jobbikos Gyöngyösi Márton (5,79 százalék). A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely és a momentumos Kádár Barnabás közel 3 százalékot ért el négy éve.

Idén áprilisban Fürjes Balázst, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt küldi a ringbe a Fidesz, míg az összellenzéki jelölt az ellenzéki előválasztáson győztes momentumos Hajnal Miklós lett. A verseny ugyan vélhetően kettejük között dől majd el, azonban Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökének és a függetlenként induló Hajdu Mária indulása sok mindent befolyásolhat. 

(Borítókép: Hajdu Mária, a Lehet Más a Politika [LMP] az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésén a Pilvax étteremben 2016. március 15-én. Fotó: Marjai János / MTI)

Rovatok