Index Vakbarát Hírportál

Ki lehet Schadl György gazdája? – ezt is vizsgálnák Niedermüllerék

2022. február 10., csütörtök 16:19

Az V. és VII. kerületi önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló bizottság mai ülésén nemcsak az ellenzék képviselői, de Ferencváros polgármestere sem jelent meg, így csupán négy taggal kezdte meg munkáját a testület.

Mint ismert, a bizottságot a Fővárosi Közgyűlés hozta létre annak felderítésére, hogy 

A vizsgálat kimondottan Schadl György, a Végrehajtói Kar elnöke ingatlanszerzéseinek részleteit térképezné fel: hogyan és mennyi ingatlanhoz jutott, és ezeknek mi lett a sorsuk. A bizottság elnöke, Niedermüller Péter rendszerű működést feltételez, ennek részeként arra is kíváncsi, 

miként fordulhatott elő Erzsébetvárosban, hogy egyetlen délután alatt nyolc lakást vásárolhatott meg Schadl.

A bizottság elsősorban politikai és morális felelősség megállapítására törekszik, illetve a Fővárosi Közgyűlés számára javaslatot tesz a feltételezett korrupció jövőbeli elkerülésére, de kutatja azt is, hogy történt-e gazdasági, pénzügyi károkozás. A nyomozati anyagokból nem derül ki, hogy ki lehetett a „gazda”, akire Schadl utalt, erre is keresik a választ. Pikó András józsefvárosi polgármester az ügyet egymásnak és a megbízóknak nyújtott szívességek rendszereként írta le, amelyben a cserealapot a kenőpénzek, diplomata-útlevél, egyetemi vizsgák és az ingatlanok jelentették.

A vizsgálóbizottságban két V. kerületi baloldali képviselő (Tiéd a Belváros frakció) is tag. Ők arról beszéltek, hogy a Városház utcában két ingatlant is szerzett Schadl György, de a vonatkozó előterjesztésekkel együtt többnyire nem kapták meg az értékbecsléseket, bérleti szerződéseket, ezeket csak állampolgári minőségükben, közérdekű adatigényléssel tudják megismerni. Képviselőként csak az önkormányzat által elvárt minimális értékesítési árról kapnak tájékoztatást. Az ingatlanértékesítésekkel kapcsolatos ügyeket Kovács Alex szerint 

az V. kerület mindig zárt ülésen tárgyalja és fogadja el, és csak az ott megszülető határozat nyilvános, ebből olvasható ki, hogy végül kié lett az adott ingatlan. 

A bizottság 2010-ig visszamenőleg azokat a tulajdoni lapokat szeretné megszerezni, ahol a fővárost elővásárlási jog illette meg.

A vizsgálóbizottság a következő személyeket szeretné meghallgatni:

A Fidesz–KDNP-frakció korábban törvénytelennek minősítette a vizsgálóbizottság felállítását, ezért nem delegál tagokat a számára fenntartott két helyre.

A testület a következő hét péntekén folytatja munkáját. 

(Borítókép: Niedermüller Péter 2019. november 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok