Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: 140 milliárd forint marad a fiataloknál

2022. február 10., csütörtök 10:53

Februárban kapják meg az első olyan fizetésüket a 25 év alatti fiatalok, amely után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük – írta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán írta csütörtökön, hogy

140 milliárd forint marad a fiataloknál.

Az szja elengedéséről tavaly döntött a kormány és az országgyűlés, Arról pedig Varga Mihály pénzügyminiszter számolt be utóbb, hogy a januárra elszámolt, vagyis februárban kifizetett bér lehet majd az első, amiből már nem kell adózni. 

Kott Zoltán, a Meló-Diák nevű, diákmunkával foglalkozó szervezet elnök-vezérigazgatója azt írta: a napokban nagyjából 300 ezer fiatal munkavállaló kapja kézhez a januári fizetését, amelyet már nem terhel a 15 százalékos személyi jövedelemadó.

Az iskolaszövetkezetek keretében végzett diákmunka esetében a bruttó béreket eddig is csupán az szja terhelte, így a munkát vállaló tanulók nettó bére jelentősen emelkedhet az idén

emlékeztetett Kott Zoltán.

Az iskolaszövetkezet nemrég lezárult reprezentatív felmérése szerint a változásokat a diákok is jól fogadták, a megkérdezettek 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „nagyon örül” az szja elengedésének, 40 százalékuk pedig azt mondta: szívesebben vállal munkát, ha a bérét egyáltalán nem terheli adó.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok – extrém esetben – havonta akár 65 ezer forintot is spórolhatnak az szja elengedésével.

Rovatok