Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a szerelőt, aki rendszeresen tekert vissza villanyórákat

2022. február 10., csütörtök 09:01

Előkészítő ülésen hozott jogerős ítéletet annak a férfinak az ügyében a Zalaegerszegi Járásbíróság 2022. február 9-én, aki villanyórák visszatekerésével mintegy 1 310 000 forintot keresett, közölte honlapján a bíróság. 

A vádlott a 2010 májusa és 2018 novembere közötti időszakban egy családi háznál, egy sörözőnél és egy ajándékboltnál rendszeresen tekert vissza villanyórákat az éves mérőóra-leolvasások előtt. A villanyszerelőt a tulajdonos, illetve az üzemeltetők kérték meg, hogy a tényleges áramfogyasztás helyett kevesebbet kelljen nekik kifizetni. A vádlott, hogy a kéréseknek eleget tudjon tenni, a villamos fogyasztásmérő hitelesítésére szolgáló pecséteket is leutánozta, hogy a mérő visszaállítását, így a lopást az áramszolgáltató ne vegye észre. A férfi a tevékenységéért ingatlanonként, a jogtalanul eltulajdonított villamos energia értékének a 30%-át kapta meg, így körülbelül 1 310 000 forintban részesült. A tulajdonos és az üzemeltetők ellen szintén büntetőeljárás indult, mivel több mint 4 millió forint kárt okoztak a szolgáltatónak.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő vádlottat bűnösnek mondta ki 3 rendbeli bűnsegédként elkövetett lopás bűntettében, 3 rendbeli folytatólagosan elkövetett bélyeghamisítás vétségében. Az új büntető törvénykönyv szerint, aki forgalomba hozatal vagy felhasználás céljából bélyeget utánoz vagy meghamisít, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ha a hamisítást kisebb vagy azt el nem érő értékű bélyegre követik el. Jelen alkalmazásban a bélyeg a mérésügyi hatóság által mérőeszköz hitelesítésének és vizsgálatának bizonyítására használt bélyegző és pecsét.

A bíróság a vádlottat 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, tovább 1 évre eltiltotta a villanyszerelői munkakörben munkavállalóként történő foglalkoztatásától, illetve az egyéni vállalkozóként történő villanyszerelői foglalkozás gyakorlásától.

Az ítéletet a vádlott és védője, valamint az ügyész tudomásul vette, így az jogerős.

Rovatok