Index Vakbarát Hírportál

Megjött a hidegfront, feltámad a viharos szél

2022. február 11., péntek 16:32

Éjjel fagypont körüli hőmérséklet várható.

Késő estétől északnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, csökkenése. Hajnalra a legtöbb helyen kiderül az ég, néhol azonban még lehet erős széllökésekre számítani – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Késő este a keleti határszélen még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd ezt követően csapadék már nem lesz. Az északnyugati szelet este még kísérhetik néhol erős lökések, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban többnyire mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

Szombat reggelre a legtöbb helyen zavartalan napsütés várható, csak a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon képződhet némi gomolyfelhőzet. Csapadék továbbra sem valószínű, az északkeleti szél is csak kevés helyen élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 10 fok között alakul majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint pénteken egy érkező hidegfront hatására a délutáni, kora esti órákban elsősorban az Észak-Dunántúlon helyenként viharossá, akár óránkénti 65 kilométeres sebességűvé fokozódhat az északnyugati szél.

A Dunántúli-középhegységben, illetve a Balaton környékén ennél erősebb, akár óránkénti 70 kilométeres sebességet elérő lökések is lehetnek. A szélerősség estétől kezd majd el enyhülni, amely reggelre mindenütt mérséklődik.

Szombaton kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok