Index Vakbarát Hírportál

Ennyi volt, vegyünk búcsút a tavasztól

2022. február 11., péntek 06:05

Napos és ködös idővel indul a nap, majd az egyre sűrűsödő felhőkből záporok várhatóak, melyek erős légmozgással egészülnek ki. A front előtt napközben még 7 és 15 °C fok közé melegszik a levegő, a front mögött viszont hirtelen több fokkal visszaesik majd a hőmérséklet.

Péntek délelőtt a csütörtök éjszaka képződött köd, illetve rétegfelhőzet csak lassan oszlik fel, máshol alapvetően napos idővel indul a nap. Késő délelőttől északnyugat, észak felől azonban frontális felhőzet érkezik, amelyből kisebb, időszakos eső, záporeső szórványosan előfordulhat – tájékoztat róla az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hegyekben havas eső, zápor, hózápor sem kizárt. Késő estétől északnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szelet kísérhetik élénk, erős, elsősorban a Kisalföldön és a magasabban fekvő helyeken időnként viharos lökések. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 15 °C fok között várható, de a tartósan ködös, felhős részeken pár fokkal hidegebb lesz az idő. 

Leginkább északkeleten, de helyenként az ország más részein, jobb eséllyel az Alpokalján, a Balatonnál is számítani lehet sűrű ködre, néhol zúzmarás ködre. Egy-egy helyen ónos szitálás is előfordulhat – figyelmeztet a meteorológia. A hidegfront miatt délutántól az Észak-Dunántúlon, főképp a hegyvidéki tájakon és a Balaton térségében helyenként viharossá, 60-75 kilométer/órássá fokozódhat az északnyugati szél.

A hidegfronttal a frontérzékenyeknek ismét rossz napja lesz, fejfájás, rosszullét, vérnyomás-ingadozás, illetve keringési panaszok alakulhatnak ki – derül ki az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzéséből.

A hideg, több helyen nyirkos reggeli órákban ismét felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok.

Ezenfelül a megerősödő északnyugati szél és a felhős, időnként esős idő jelentősen lecsökkenti hő- és komfortérzetünket. A szélre érzékenyeknél fejfájás, nyugtalanság, alvászavarok is felléphetnek. 

(via Időkép, Országos Meteorológiai Szolgálat)

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok