Index Vakbarát Hírportál

Hivatali visszaélés miatt nyomoznak a keleti vakcinák engedélyezésének ügyében

2022. február 11., péntek 09:22 | aznap frissítve

Hivatali visszaélés és foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indítottak nyomozást a keleti vakcinák engedélyezése ügyében – tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Iroda Hadházy Ákos független képviselőt, aki korábban feljelentést tett a témában.

Politikai nyomásra, a szakma írott és íratlan szabályainak lábbal tiprásával engedélyezték ezeket a készítményeket, ezzel több százezer honfitársunk életét közvetlenül veszélyeztetve 

– írja Hadházy Ákos a Facebook-oldalán. Majd azt is hozzátette: manapság már a nyomozás elrendelésének puszta ténye is azt bizonyítja, hogy a gyanú nagyon erősen megalapozott. 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azután tett feljelentést a keleti vakcinák engedélyezése ügyében, miután nyilvánosságra kerültek a hivatalos dokumentumok azok jóváhagyási folyamatáról. Az iratokból kirajzolódik, hogy a magyar szakembereknek is voltak fenntartásai a kínai és az orosz vakcina alkalmazása miatt. 

A büntetőfeljelentés szerint a képviselő többek között azt is kifogásolta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a decemberben kiadott dokumentumok szövegének egy részét „bírósági korlátozás ellenére kitakarta”, és hogy az intézmény több adatot is el akart titkolni a nyilvánosság elől. 

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a Szputnyik-vakcina engedélyeztetésében részt vevő Falus András immunológusprofesszor azt nyilatkozta, hogy az orosz oltóanyagot felülről érkező nyomás miatt hagyta jóvá az OGYÉI, Hadházy többek közt erre is hivatkozik a feljelentésében. 

A kínai vakcina OGYÉI általi engedélyeztetését január végén jelentette be Müller Cecília tiszti főorvos. A Sinopharm engedélyezésekor még csak annyit lehetett tudni, hogy a tesztelések harmadik fázisa alapján a vakcina 79 százalékban volt hatásos, de azt nem, hogy mikor, hol és kiket vontak be az oltóanyag klinikai tesztelésébe. 

(via 444)

Rovatok