Index Vakbarát Hírportál

Jövő péntekig lehet jelentkezni a középiskolákba

2022. február 11., péntek 10:35

2022. február 15-ig lehet jelentkezni a május-júniusi érettségi vizsgákra. Az érettségizők rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, valamint javító vizsgát tehetnek – közölte az Oktatási Hivatal.

A tavaszi vizsgaidőszakban a középiskolák és a kormányhivatalok szerveznek érettségi vizsgákat. A jelentkezés benyújtásáról szóló legfontosabb információk és a kormányhivatalok elérhetőségei is megtalálhatók már az Oktatási Hivatal honlapján.

2022-ben a tavaszi érettségi vizsgaidőszak május 2-től június 24-ig tart.

Az írásbeli vizsgákat május 2–23. között rendezik meg. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 1. és 9., a középszintű szóbelik június 13. és 24. között lesznek.

A vizsgákat a már bevált védelmi intézkedések alkalmazásával szervezik meg, ezek leírása ugyancsak elérhető a hivatal honlapján.

Az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételire külön kell jelentkezni, egyik jelentkezés sem váltja ki, vagy helyettesíti a másikat. 

A felsőoktatási intézményekbe szintén február 15-ig lehet jelentkezni a felvi.hu honlapon elérhető E-felvételiben.

A hivatal nyilvánosságra hozta honlapján a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeinek átlagait és eloszlását, így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottabban dönthetnek arról, melyik középfokú iskolákba jelentkeznek. 

 Az előzetes adatok szerint az idei átlageredmények szinte minden esetben magasabbak a korábbi három év eredményénél, egy esetben pedig azonosak azzal

– tették hozzá.

Ismertették: a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait - tanulói adatlap és jelentkezési lapok - az általános iskolák töltik ki, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak pedig egyénileg kell kitölteniük a lapokat a kifir2.kir.hu/JellapKitolto/egyeni címen elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén.

A kitöltött dokumentumokat február 18-áig a tájékoztatóban leírtak szerint kell eljuttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az Oktatási Hivatalba. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség.

Rovatok