Index Vakbarát Hírportál

Újabb kutatási program indul a Szegedi Tudományegyetemen

2022. február 12., szombat 10:27

Degeneratív betegségek kialakulását kutató program indul a Szegedi Tudományegyetemen az Innovációs és Technológiai Minisztérium egymilliárd forintos támogatásával. A projekt célja, hogy személyre szabott kezeléseket fejlesszenek ki.

Degeneratív betegségek kialakulását és azok célzott terápiás lehetőségeit vizsgáló négyéves kutatási program indult a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egymilliárd forintos támogatásával. Azonban ez nem az első kutatási program Szegeden, ami a közelmúltban indult el; korábbi cikkünkben már említettük, hogy többéves gyógyszerkutatási program is indul a szegedi Tudományegyetemen. 

A kutatásokban biológusok, mérnökök, informatikusok, kutatóorvosok és klinikusok vesznek részt, akiknek az elsődleges célja új gyógyszer-támadáspontokat azonosítani, melyeket aztán terápiával befolyásolhatnak. A projekt az emberi bőrben zajló folyamatok megértését, valamint ezek gyulladásos betegségekben betöltött szerepének feltárását szeretné megerősíteni.

A végcél: SZEMÉLYRE SZABOTT MOLEKULÁRIS KEZELÉSEK, FEJLETT GYÓGYSZER- ÉS SEJTTERÁPIÁS ELJÁRÁSOK ÉS ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZÖK KIFEJLESZTÉSE.

A szegedi kutatók egyébként a közelmúltban azonosítottak egy, a pikkelysömör kialakulásában szerepet játszó folyamatot. A szakértők ezen felül vizsgálják a gombás fertőzés szerepét egyes betegségek kialakulásában. 

(via MTI) 

Rovatok