Index Vakbarát Hírportál

Fejlesztik az egynapos sebészeti ellátást

2022. február 14., hétfő 21:07

Összesen csaknem 11,5 milliárd forintos fejlesztés van folyamatban az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatában – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő). Az egynapos sebészet olyan speciális, a többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely – a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek között, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben – 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel.

Kifejtették: 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részlegek kialakítása valósul meg. A projektben kidolgozták az egynapos sebészet betegút-ellátásszervezési és szakmai ellátásszervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajtanak végre.

A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidülhet a kórházban eltöltött idő – emelték ki. Felidézték, hogy az országos egynapos sebészeti fejlesztés részeként a napokban megkezdte a működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház két egynapos sebészeti részlege Nyíregyházán és Mátészalkán.

Országosan 11 helyen fejlesztenek

Az Okfő közleménye szerint 2022. január végéig az újonnan kialakított, illetve felújított egynapos sebészeti részlegek kivitelezései Nyíregyházával és Mátészalkával együtt összesen 11 kórházi helyszínen valósultak meg: a két említett városon kívül Győrben, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Baján, Szolnokon, Tatabányán, Sopronban, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A további érintett helyszíneken (Kecskemét, Veszprém, Miskolc, Kaposvár) a fejlesztések várhatóan 2022 júliusáig befejeződnek.

Az orvostechnikai eszközök beszerzése tekintetében eddig összesen csaknem bruttó ötmilliárd forint értékben műtői eszközök, sebészeti kézi műszerek, sebészeti motorok, műtői mobíliák (bútorzat), műtői röntgen-képalkotó eszközök, szemészeti eszközök, aneszteziológiai és diagnosztikai eszközök, valamint laparoszkópos tornyok, artroszkópos berendezések és endoszkópos eszközök beszerzése és kiszállítása történt meg országosan.

Tankönyv is készül

Elkészült továbbá egy tankönyv az egynapos sebészetről, az egynapos sebészeti ellátás finanszírozási modellje is. Mindemellett kidolgozták a betegút-ellátásszervezési, valamint az egynapos sebészet szakmai ellátásszervezési ajánlását is, továbbá az egynapos sebészeti ellátás monitorozására alkalmas informatikai adatgyűjtő, -elemző, -értékelő és esetmenedzsment-rendszer (betegmonitoring-rendszer) fejlesztéséhez kapcsolódó rendszerterv készült – írták. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

Az egynapos sebészet olyan speciális, a többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely – a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek között, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben – 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel.

Rovatok