Index Vakbarát Hírportál

Napközben tavasz lesz, estére viszont megérkezik a hó is

2022. február 14., hétfő 07:11

A középső és délnyugati tájakon lesz felhősebb az idő, délután a Dél-Dunántúlon, majd este a középső tájakon kisebb eső, gyenge zápor, a hegyekben rövid havazás kialakulhat.

Kezdetben a felhősebb északkeleti tájakon is naposra fordul az idő, majd délnyugat felől vastagabb, de szakadozott felhősáv érkezik hétfő délelőtt, amely fokozatosan kelet, északkelet felé vonul – tudható meg az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Főleg a déli óráktól szórványosan előfordulhat eső, záporeső. A déli szelet többfelé élénk, az Észak-Dunántúlon olykor erős lökések kísérik. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 13 Celsius-fok között alakul. Késő estére mínusz 2 és 6 Celsius-fok közé hűl le a levegő. 

Estére vastag, szakadozott felhőzet lesz felettünk, amely lassan kelet felé helyeződik, így a hajnali órákra elsősorban a nyugati tájakon válhat szakadozottá a felhőzet. A középső, majd egyre inkább a keleti országrészben valószínű további eső, záporeső, az északkeleti határszélen, valamint az északi hegyekben halmazállapot-váltás sem kizárt.

A délies szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 3 és 5 Celsius-fok között alakul. 

Orvosmeteorológia

A hét első napján sem kell fronthatástól tartani, de már sokan észrevehetik a tavaszi fáradtság első jeleit – tájékoztat róla az Időkép. Görcsös panaszok, fejfájás, vérnyomás-ingadozás továbbra is többeknél előfordulhatnak. Emellett azokon a tájakon, ahol erős lesz a szél, ez tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat. 

(Országos Meteorológiai Szolgálat, Időkép)

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok