Index Vakbarát Hírportál

Szlávik János szerint eddig tart még a járvány

2022. február 14., hétfő 18:03

Egyre több ország oldja fel a járványügyi korlátozásokat. A WHO azonban aggódik az új vírusvariánsok megjelenése miatt. Szlávik János szerint az oltás minden variáns ellen nyújt valamilyen szintű védettséget.

Lehet abban bízni, hogy egyesek szerint ebben az évben vagy jövőre vége a koronavírus-járványnak. Nagyon sok ország feloldja a korlátozásokat, mert azt látja, hogy ez a járvány már nem olyan súlyos, mint a korábbi változat – jelentette ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Kiemelte: a WHO aggódik az új variánsok megjelenése miatt, mert a világ azon részein, ahol nem értek el egy bizonyos szintű védettséget, megjelenhetnek újabb és újabb variánsok, de az oltás mindegyik ellen nyújt valamilyen szintű védettséget.

Szlávik János elmondta: a kórházban lévők, az intenzív osztályokon ápoltak és a halálos áldozatok száma lassabban követi a járvány csúcsát, amely a múlt héten volt. Ha valaki kórházba kerül, akkor valószínűleg több hétig kórházi ellátásra szorul. Az egészségügyön még továbbra is marad a nyomás – tette hozzá.

Nincs értelme nézni, hány oltott van a kórházakban

Úgy látja, a fiatalok jobban vészelik át a betegséget, az idősek nagyon sokan vannak. Szerinte nincs értelme azt nézni, hány oltott vagy oltatlan van a halottak között. Ezt azzal magyarázta, hogy ha valakiről kiderül, hogy vírushordozó, akkor automatikusan a járványügyi osztályra kerül, még akkor is, ha nem a koronavírus okozza a panaszait.

A bent fekvők néhány százaléka a koronavírus okozta tüdőgyulladással küszködik. Az intenzív osztályon sokkal jobban lejön a járványnak ez a része, ugyanis ott döntő többséggel oltatlanok fekszenek – fogalmazott a szakember.

Jó szó a lopakodó

Az omikron-variánssal kapcsolatban elmondta, hogy az is tud súlyos fertőzést okozni, ha valaki oltatlan, de a három oltással elkerülhető a súlyos megbetegedés. Magyarországon jelenleg a megbetegedések több mint 90 százaléka omikron. Szlávik János az úgynevezett „lopakodó omikronról” is beszélt.

Ez a lopakodó jó szó, de hát ő nem lopakodó –  elég nehéz elkülöníteni a két omikron-alváltozatot, innen jött az a szó, hogy lopakodó, ami így háborús válság idején elég rosszul hangzik, de nem kell tőle félni

– magyarázta. Hozzátette: a deltának több száz ilyen alvariánsa volt, mégsem beszéltünk róla. Szlávik János a TV2 reggeli műsorában kiemelte: soha nem késő felvenni a koronavírus elleni oltást. Szerinte ez akkor is nagyon fontos, ha stagnál a járvány, mert bármikor jöhet egy újabb járványhullám.

(Borítókép: Szlávik János 2020. február 4-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok