Index Vakbarát Hírportál

Világrekord-közeli csukát fogott a Szlovákiában élő magyar horgász

2022. február 15., kedd 13:51

Egy 130 centiméteres halat fogott a Szlovákiában élő magyar horgász, aki legalább húsz kilogrammra saccolja a csuka súlyát. A világrekord 25, a legnagyobb, Magyarországon fogott csuka 20,47 kiló.

A Galántai járásban található, Dunaszerdahelyhez közeli, Aquarea nevű kavicsbányató néhol negyven méter mély, és nagyon sok törés tarkítja csupán hét-nyolc méterre a parttól.

Kajos Róbert gyalog, cserkelve próbált meg sügért fogni. Egy 220 centis, 7–32 grammos bottal pásztázta a töréseket. 0,11-as fonott zsinóron és fluorocarbon előkén egy cheburashka fejre rögzített, 9 centis gumihal volt a csali, amelyet a fenék közelében vontatott – írja a Pecaverzum.

A kapás hatalmas erején a horgász is meglepődött, aki először arra gondolt, hogy harcsát akasztott, aztán hamar rájött, hogy mégsem. Beszámolója szerint a fogás a harcsákkal ellentétben nem lefelé, hanem egyenesen befelé húzott. 

Amikor első alkalommal feljött, és megláttam, milyen hullámokat csinál, az valami leírhatatlan pillanat volt. Aztán már csak imádkoztam, hogy valahogy a partra tudjam segíteni. Láttam, hogy az egész csali a szájában volt, nagyon féltem tőle, hogy elharapja, de a szerencsének köszönhetően nem tette. Csak nagyon nehezen tudtam megmeríteni, első próbálkozásra ki is csúszott belőle. Aztán már két kézzel is fogtam, csak úgy tudtam kivenni, a szák is teljesen elgörbült

– mesélte Kajos Róbert a lapnak.

A Nemzetközi Sporthorgászszövetség (IGFA) világranglistáján a legnagyobb regisztrált csuka 25 kilós, amelyet Lothar Louis fogott 1986-ban Németországban. A cseh Lukas Matejka 133 centis csukáját, amely 26,7 kilót nyomott, a nemzetközi szövetség nem hitelesítette. 

Az abszolút magyar rekordot a Gyékényesi-tóból jegyezték fel 1994-ben: Hársfalvi Gábor csukája 20,47 kiló és 118 centiméter volt. 

Rovatok