Index Vakbarát Hírportál

A hónap végéig lehet kérni a rokkantnyugdíjak kompenzálását

2022. február 16., szerda 11:59

Február 28-ig kell jelezniük szándékukat a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága felé a megváltozott munkaképességű embereknek, hogy elfogadják-e az ötszázezer forintos egyösszegű kompenzációt, amelyet a kormány ad, ha lemondanak az őket jogszerűen megillető minden további igényükről.

Amint arról lapunk is beszámolt, az Országgyűlés még 2011-ben döntött arról, hogy felülvizsgálja a rokkantsági nyugdíjak rendszerét. Ennek megfelelően nagyságrendileg 180 ezer embernek kellett megjelennie a rehabilitációs hatóság orvosai előtt. Számos méltánytalan vizsgálati eljárás történt ekkoriban, esetenként önmagát is ellátni alig képes embert minősítettek munkavégzésre képesnek.

Miután egy férfinak a korábbi 91 ezer forintos járandóságát 42 ezerre csökkentették, pert indított, amely 2018-ra az Alkotmánybíróság elé került. A taláros testület november 14-én megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztott, amikor nem alkotott olyan szabályokat, amelyek alapján figyelembe vehetnék, hogy a rokkantellátásra jogosult élethelyzetét érdemben meghatározó tényleges fizikai állapota mennyire javult, illetve a számára megállapított összeg hogyan viszonyul a 2012. január 1. előttihez. Az AB azt is kijelentette, hogy állapotjavulásról csak azok esetében lehet beszélni, „akiknek nemcsak a jogszabályok szerinti kategóriák és értékek alapján meghatározott jogi értelemben vett állapota, hanem az élethelyzetét érdemben meghatározó tényleges fizikai állapota is kedvezően változott”.

A mulasztásos alkotmánysértést végül a Semjén Zsolt által jegyzett, 2021. július 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás úgy oldotta fel, hogy előírta: az a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy, aki a felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, és azt a 2011 decemberre járó ellátás időközi emelésekkel növelt összegénél alacsonyabb mértékben határozták meg, 2022. február 28-ig ötszázezer forint kompenzációt kap, méghozzá egy összegben. De csak akkor, ha előtte nyilatkozik arról, hogy az ellátási összeg csökkenésével összefüggésben lemond a további igényéről.

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága múlt év végéig küldte el az érintetteknek a nyilatkozat megtételéhez szükséges nyomtatványt és tájékoztatót a kompenzáció nyilatkozattal történő elfogadásának, illetve az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelem benyújtásának lehetőségéről. Aki ezt tavaly nem kapta meg, most még kérheti az illetékes rehabilitációs hatóságtól – írja a Menedzsment Fórum.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok