Index Vakbarát Hírportál

A balatoni ingatlanárak már a budapestit is lekörözik

2022. február 16., szerda 21:25

Újabb 5-10 százalékos lakáspiaci áremelkedésre számít az egyik országos ingatlaniroda elemzése. Az adatokból az is kiderült, hogy a balatoni agglomerációban lévő ingatlanok árai megelőzték a budapesti lakások átlagárait.

Az utóbbi két évben megnőtt a balatoni ingatlanok iránti kereslet, annak ellenére is, hogy az elmúlt öt évben megduplázódtak a vízparti ingatlanok árai, és mivel kevés az eladó ház, ez tavasszal további emelkedést okoz – mondta az egyik kaposvári ingatlaniroda tulajdonosa az Sonline-nak. Elmondása szerint továbbra is nagyon keresettek a vízparti ingatlanok, amelyek meghirdetés után szinte azonnal  elkelnek.

A balatoni agglomerációban 39,4 millió forintra emelkedett a használt lakások átlagára, ez 15 százalékos növekedés, ami a budapesti 37,6 millió forintos átlagárat is túlszárnyalta. A többi vidéki agglomerációban átlagos vagy ezt kissé meghaladó drágulás történt, egyetlen kivétel csak a pécsi, ahol 6,3 százalékos volt a növekedés – derült ki az egyik országos ingatlaniroda elemzéséből.

Az ingatlanpiaci elemzés szerint a megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legdrágábbak a lakások, ott átlagosan 29,8 millió forintért lehetett ingatlant vásárolni tavaly, ami 13,3 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Az ingatlaniroda úgy látja, hogy idén további, átlagosan 5-10 százalékos növekedés várható a lakáspiacon.

Az adatok szerint tavaly a harmadik negyedévben a használt lakások ára országosan 15 százalékkal, az új építésűeké pedig 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az országos ingatlaniroda ügyvezetője szerint aktív piaci érdeklődés várható a külső agglomerációban elhelyezkedő településeken is.

(via Sonline)

Rovatok