Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter kisorsolta volna a befutó helyeket, de ez több pártnak sem tetszett

2022. február 16., szerda 19:37

Márki-Zay Péter korábban azt javasolta, hogy a közös listán a még befutónak számított 43–47. helyeket sorsolják ki egymás között a pártok. Így az utolsó, esélyes helyek ügyében gyorsan lezárhatnák a vitát, hiszen minden párt egyaránt kockáztatna, és kompromisszumot vállalna a mandátumok elosztásában. De úgy tűnik, ebből nem lesz semmi.

Az atv.hu-nak több ellenzéki pártból is megerősítették a mandátumok sorsolásának ötletét, sőt hozzátették: a miniszterelnök-jelöltön kívül az MSZP és a Párbeszéd is hajlik a sorsolásos megoldásra. A DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP viszont hallani sem akar a sorsolásról. Szerintük ugyanis „már így is túlnyerte magát” az alkudozás során az MSZP és a Párbeszéd a valós támogatottságukhoz képest.

A Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy neki legyen a második legnagyobb frakciója a mai ellenzéki pártok közül, a Momentum pedig ahhoz, hogy a leendő frakciók arányai tükrözzék az egyes pártok támogatottságának egymáshoz viszonyított arányát.

Az LMP pedig amellett tart ki, hogy a Párbeszédnek ne legyen érdemben nagyobb parlamenti képviselete, mint neki. A két zöld párt közül az egyéni választókerületekben a Párbeszédnek több győzelemre esélyes jelöltje van, mint az LMP-nek, ugyanakkor a közvélemény-kutatások szerint a támogatottságuk nem különbözik érdemben. 

Ma este két javaslat lesz az ellenzéki pártvezetők előtt: Márki-Zay Péter, az MSZP és a Párbeszéd sorsolása, illetve a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP ajánlata, amely szerint az első 45, befutóként várt helyet az alábbiak szerint osztanák el:

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok