Index Vakbarát Hírportál

Már másodfokú a meteorológiai riasztás négy megyében

2022. február 17., csütörtök 06:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 90 kilométer/órás erejű széllökések veszélyére figyelmeztet Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megye, Nógrád, és Pest megye területére.

Az Index korábban beszámolt róla, hogy csütörtökre is erős, viharos széllökéseket jósolt az OMSZ, melyek főként Magyarország északnyugati, északi részein alakulhatnak ki. A légmozgás csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, viharos széllökések még éjfél környékén is nagyobb területen fordulhatnak elő.

Az esti órákig biztos nem csökken a csapadékhajlam és a délután előirányzott a nyugatira, északnyugatira forduló szél az északi megyékben többfelé viharossá fokozódott. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 12 és 18 fok között alakul,

északkeleten néhol hűvösebb, a Fertő és az Alpokalja térségében melegebb is lehet. Késő estére többnyire 6 és 12 °C fok közé hűl le a levegő. 

Este eleinte kevés lesz felettünk a felhő, majd az éjféli órákban észak felől erősen megnövekszik a felhőzet. Az éjszaka második felében néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Az északnyugati légmozgás lassan veszít erejéből, hajnalban már inkább csak Sopronnál fordulhatnak elő viharos erejű széllökések. A délnyugati megyékben végig többnyire mérsékelt lesz a szél, ott párássá válik a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között valószínű, de a kevésbé szeles délnyugati tájakon, valamint az északkeleti határnál gyenge fagy is lehet. 

Ahogy azt már említettük, a nap első felében egy melegfront haladt át felettünk, majd délután egy hidegfront érkezett, így megterhelő napja van a frontérzékenyeknek – figyelmeztetett az Időkép. Emiatt 

elsősorban fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

Emellett a délelőtti órákban gyulladásos panaszok, fáradtság, dekoncentráltság, illetve tompaság, kialvatlanság is ronthatja a napunkat, melyeket az évszakhoz képest melegebb idő tovább erősíthet, délután viszont már a görcsös panaszok, illetve a fejfájás kerülhet előtérbe. Ezek mellett a szeles idő miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenyek, nyugtalanok, stresszesebbek lehetünk. 

A több helyen kialakuló eső és záporok miatt az érintett tájakon vizes, csúszós utakra számíthatnak a közlekedők. Az intenzívebb záporokban átmenetileg jelentősebb mértékben is lecsökkenhet a látástávolság.

(via Országos Meteorológiai Szolgálat, Időkép)

Rovatok