Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor elutazik, Brüsszelben tárgyal

2022. február 17., csütörtök 15:01 | aznap frissítve

A magyar álláspontot közben a lengyel kormányfő képviseli az orosz–ukrán helyzetről szóló EU-csúcson.

Orbán Viktor miniszterelnök csatlakozik csütörtök délután Brüsszelben tárgyaló kollégáihoz, és részt vesz az EU–Afrika-csúcstalálkozón – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A lengyel miniszterelnököt kérte fel Orbán Viktor Magyarország képviseletére az orosz–ukrán válsághelyzetről szóló, a déli órákban zajló rövid, rendkívüli EU-csúcson, mivel a magyar kormányfő közben Bolsonaro brazil elnökkel tárgyal Budapesten – írja az Origo.

A magyar kormányfő előzetesen telefonon már egyeztetett Charles Michellel az ukrán válságról. Az Európai Tanács elnökével áttekintették és értékelték a helyzetet.

A miniszterelnök öt óra előtt nem sokkal bejegyzéssel jelentkezett Facebook-oldalán.

Dávidokként állunk a brüsszeli Góliáttal szemben!

– írta bejegyzésében Orbán Viktor.

Nagy testvér Budapesten

Jair Bolsonaro brazil elnök Moszkvából érkezett Budapestre, ahol tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar kormányfő köszönetet mondott a brazil államfőnek a kelet-európai térség stabilitása érdekében tett erőfeszítéseiért. Kiemelte, hogy hasonló politikát képviselnek a bevándorlás és a családpolitika kérdésében, és kitért arra is, hogy haditechnikai együttműködésre készülnek Brazíliával.

A brazil elnök „nagy kis testvérének” nevezte Magyarországot, és megerősítette, hogy együtt küzdenek a család hagyományos értékeinek megóvásáért. Bolsonaro utalt találkozójára Áder János köztársasági elnökkel, akinek elmondta: Brazília számára kulcsfontosságú az esőerdők megőrzése.

Európai segítség Afrikának 

Az Európai Bizottság 294,2 millió eurós humanitárius finanszírozást különített el erre az évre Kelet- és Dél-Afrika rászoruló lakosságának megsegítésére. A brüsszeli testület közölte: Dzsibuti ötszázezer euró, a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Nagy-tavak régiója 44 millió euró, Etiópia 48 millió euró, Kenya 13 millió euró, Szomália 41 millió euró, a Dél-afrikai Köztársaság és az Indiai-óceán térsége 27 millió euró, Dél-Szudán 41,7 millió euró, Szudán 40 millió euró, végezetül Uganda 30 millió euró humanitárius támogatást kap. További kilencmillió eurót különítenek el a burundi menekülthelyzet kezelésére a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Tanzánia számára, valamint a Burundiba történő folyamatos és önkéntes hazatelepítés és az újbóli beilleszkedés támogatására.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos közölte: a szélsőséges időjárás, a politikai instabilitás és konfliktusok, valamint a koronavírus okozta világjárvány hatásai tovább súlyosbították a kelet- és dél-afrikai régió lakosságának helyzetét. Az aszályok és az árvizek miatt az élelmezésbiztonság is kihívásokkal szembesül, a humanitárius dolgozók korlátozott hozzáférése pedig tovább rontja a helyzetet. Az uniós támogatás nemcsak az érintett lakosság alapvető szükségleteinek kielégítését szolgálja, hanem javítja a felkészülést a katasztrófákra, valamint támogatja az iskoláztatást is – tette hozzá.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ez a támogatás azt a 21,5 millió eurós finanszírozást egészíti ki, amelyet az EU 2021 decemberében az Afrika szarvának nevezett térség számára ítélt meg azért, hogy segítsen leküzdeni az elmúlt évtizedek leghosszabb aszálya okozta károkat. Az Európai Bizottság ezenkívül 2021-ben százmillió eurót különített el humanitárius segítségnyújtásra a koronavírus elleni oltási kampányok támogatására a törékeny egészségügyi rendszerekkel rendelkező afrikai országokban.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok