Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a szélvihar, fa zuhant egy idős nőre

2022. február 17., csütörtök 15:22

A viharos szél miatt súlyosan megsérült egy idős nő Miskolcon.

Északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek mentén a szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések akár az óránkénti 90 kilométeres sebességet is elérhetik, de gomolyfelhők környezetében akár az óránkénti 100 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

A légmozgás csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, viharos széllökések még éjfél környékén is nagyobb területen fordulhatnak elő.

A hidegfronthoz kapcsolódó záporokhoz néhány helyen dörgés és villámlás is társulhat. Erre valamivel nagyobb esély az északkeleti megyékben van – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Csütörtök estére a záporok megszűnnek. Hajnalban a főváros környékén és tőle északra néhol eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugati, nyugati szelet továbbra is nagy területen kísérik erős, viharos lökések, a délnyugati megyékben mérséklődik a légáramlás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között valószínű, de a kevésbé szeles délnyugati tájakon, valamint az északkeleti határnál gyenge fagy is lehet.

Ez vár ránk hétvégén is?

Borúsabb és kissé hűvösebb idő várható a hétvégén, csapadékra is készülni kell, továbbá hajnalban mínuszok is lesznek, a maximumok pedig jellemzően plusz 10 fok körül alakulnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az MTI-hez eljuttatott középtávú előrejelzés szerint pénteken a reggeli és délelőtti órákban a középső megyékben néhol előfordulhat eső, záporeső, később számottevő csapadék azonban nem valószínű. Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől átmenetileg nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet. Több helyen megerősödhet a szél, a legalacsonyabb hőmérséklet általában plusz 1 és 7 fok között valószínű, de a kevésbé szeles délnyugati tájakon, valamint az északkeleti határnál gyenge fagy is lehet. A nappali csúcsértékek 10 és 16 fok között alakulnak.

Szombaton elszórtan, a délnyugati megyékben több helyen valószínű eső, záporeső. Helyenként erős lehet a szél. Hajnalban plusz 2 és 8 fok közötti hőmérséklet várható, de a kevésbé szeles északi tájakon mínusz 2 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Délután többnyire plusz 7–12 fokot mérhetnek.

Vasárnap hajnalban átmenetileg kialakulhatnak pára-, illetve ködfoltok. Napközben az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de elsősorban az északi, északnyugati megyékben eső, zápor is várható. A hegycsúcsokon elvétve havas eső, hó sem kizárt. Többfelé lesz erős, néhol viharos a szél. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 3 fok közötti értékek várhatók, de északkeleten helyenként mínusz 7 fokig is hűlhet a levegő. A maximumok plusz 6 és 12 fok között alakulnak.

Egy idős nő megsérült a szélviharban

Súlyosan megsebesített egy idős nőt egy viharos szélben kidőlt fa Miskolcon – közölte az Országos Mentőszolgálat észak-magyarországi regionális szervezetének kommunikációs feladataiért felelős tisztje.

Leskó Diána az MTI-nek elmondta: Miskolcon, az Árpád úti lakótelepen dőlt ki egy fa az erős szélben. Ennek következtében az ott sétáló 83 éves nő a fején és a mellkasán súlyos sérüléseket szenvedett.

Az idős nőt a mentők helyszíni ellátás után kórházba vitték.

(Borítókép: Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2018. március 14-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok