Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy jár még önnek visszamenőleg a családi adó-visszatérítés?

2022. február 18., péntek 14:37

A családi adó-visszatérítéshez való jog nem veszhet el. Amennyiben a feltételek fennállnak, visszamenőleg is járhat, a lehetőség jellemzően azokat a szülőket segítheti, akik felváltva nevelik gyermeküket.

Visszamenőleg is járhat a családi adó-visszatérítés azoknak a szülőknek, akik felváltva gondozzák gyermeküket, ha a családi pótlék ötven-ötven százalékos folyósítására vonatkozó kérelmüket legkésőbb február 28-ig benyújtják a kormányhivatalhoz – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Aki 2021-ben akár csak egy napig is jogosult volt a családi pótlékra, így a családi kedvezményre, az is jogosult az adó-visszatérítésre.

Az adó-visszatérítés szempontjából most különösen fontos lehet, hogy decemberre visszamenőleg is meg lehet állapítani családi pótlékot. Ennek feltétele a kérelem benyújtása február 28-ig.

A hatóságok természetesen vizsgálják, hogy a felváltva gondozás saját háztartásban és a közös szülői felügyeleti jog ténylegesen fennáll-e.

Jelenleg valamivel több mint 4500 olyan, felváltva gondozott gyermek van, akinek a szülei megosztva kapják a családi pótlékot. 2020 októbere óta csaknem megduplázódott az érintettek száma. Az adatok mégis azt mutatják, hogy sokan nem tudják, mit kell tenniük és mit kell tudniuk ahhoz, hogy a családi adó-visszatérítést mindkét, külön élő szülő igénybe vehesse.

Tudniillik nem elegendő önmagában az, hogy a gyerekeiket egyenlő időszakokban saját háztartásukban gondozzák, például a gyermek egy hétig az édesanyánál, egy hétig az édesapjánál lakik. 

Ezt a tényt be is kell jelenteni a családtámogatási szervnél azért, hogy megtörténjen a családi pótlék megosztása. Ez a feltétele annak, hogy ugyanarra a gyerekre mindketten igénybe vehessék az adó-visszatérítést.

A kérelmet a jelenleg családi pótlékban részesülő szülő lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani, és csatolni kell egyrészt a szülők arról szóló közös nyilatkozatát, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásukban felváltva gondoskodnak, másrészt az eddig ellátásban nem részesülő szülő nyilatkozatát arról, hogy hova kéri a családi pótlék felének folyósítását.

Azok a szülők, akik február 28-ig benyújtják a családi pótlék megosztására vonatkozó kérelmüket, szja-bevallásukban vehetik igénybe az adó-visszatérítést, amiben segít a NAV által készített bevallástervezet.

Rovatok