Index Vakbarát Hírportál

Viharos szél árnyékolja be a napsütést

2022. február 18., péntek 06:38

Hosszabb napos időszakokra számíthatunk, reggel északon, este északkeleten alakulhat ki kisebb eső, zápor, a nap legnagyobb részében viszont száraz időnk lesz. Élénk, erős lesz a nyugatias szél.

A hét legkedveltebb napján délelőtt felhőátvonulások várhatók általában többórás napsütéssel, majd délután nyugat felől átmenetileg nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet – tudható meg az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Néhol kisebb eső, záporeső előfordulhat. Az északnyugati, nyugati, majd a fokozatosan délire forduló szelet több helyen kísérik élénk, erős lökések. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul; Késő estére 3 és 11 fok közé hűl le a levegő. 

Péntek este a melegfront felhőzete kelet, északkelet felé levonul, majd az éjszaka második felében északnyugat felől egy hidegfront hatására gyors ütemben beborul az ég. Az északkeleti, illetve kisebb eséllyel a délnyugati megyékben kisebb eső, záporeső előfordulhat. A déli, délnyugati, majd az északnyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között valószínű, de a kevésbé szeles északi völgyekben gyenge fagy is lehet. 

Orvosmeteorológia

Ma nem érkezik ugyan front, de a változékonyság miatt újabb megterhelő nap vár az érzékenyekre, elsősorban fejfájás, keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet – figyelmeztet az Időkép. Mivel a szél mára sem csitul, tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenyek, nyugtalanok, stresszesebbek lehetünk. 

Közlekedőknek

Ahogy azt fentebb említettük, csak a reggeli órákban az északi tájakon lehet kisebb eső, zápor, az érintett térségben vizes, csúszós utakra számíthatnak a közlekedők. Élénk, a középső országrészben erős széllökésekre kell számítani, emiatt időnként romlik a járművek menetstabilitása. 

(via Időkép, Országos Meteorológiai Szolgálat)

Rovatok