Index Vakbarát Hírportál

Jogtalanul vettek el egy nyolcéves kislányt az édesanyjától

2022. február 19., szombat 21:41

Jogtalanul vettek el egy nyolcéves kislányt az édesanyjától – állapította meg az illetékes bíróság, miután a kislány két évet töltött nevelőszülőknél.

A kislány édesanyja, Krisztina kifejtette: kálváriájuk akkor kezdődött, amikor a kislány apja meghalt. Ezután ugyanis hárman éltek 19 négyzetméteren a kislány nagyanyjával együtt. A gyámhatóság a gyermek elvételekor arra hivatkozott, hogy a lakás kicsi, rossz állapotú, és a falak is penészesek. Az édesanya hiába könyörgött az illetékes tisztviselőnek, hogy ne vegyék el a lányát, semmit sem ért. 

A hivatalos iratokban azt is rögzítették, hogy az anya nem működött együtt a hatóságokkal. Ezen az anya jogi képviselője, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezet szerint azt értette a gyámhatóság, hogy az édesanya

nem vette fel nekik a telefont munkaidőben.

Az esetből hosszú per kerekedett, amelynek végén a bíróság kimondta: jogszerűtlen volt a gyermeket a szegénység miatt elvenni az édesanyjától. Az ítéletben azt is rögzítették, hogy a gyámhatóság azért dönthetett a gyermek elvétele mellett, mert meg akarta büntetni az anyát, amiért nem működött együtt velük – derül ki az RTL híradójából.

Az alapvető jogok biztosa már 2017-ben is azt állapította meg, hogy a gyermekek egyharmadát szegénység miatt veszik el a szülőktől, holott ez ellenkezik a joggal, a kiskorúakat ugyanis csak akkor lehet kiemelni a családból, ha a szülő veszélyt jelent rájuk. 

Rovatok