Index Vakbarát Hírportál

Újra lecsap a viharos szél és a hózápor

2022. február 19., szombat 16:58

Az esti óráktól észak felől lassú ütemben tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, az északkeleti harmadban hajnalra átmenetileg kiderülhet az ég. Éjszaka a csapadéktevékenység erősödik: a délnyugati, déli megyékben többfelé várható eső, zápor, majd reggelre a déli határnál is megszűnik a csapadék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint vasárnap észak felől ismét vastagabb felhőzet érkezik, amely délután szakadozni kezd, általában több órára kisüt a nap, majd estefelé nyugat felől újból megvastagszik a felhőzet. Nappal az északi megyékben fordulhat elő néhol kisebb eső. Az északnyugati szél este a legtöbb helyen mérséklődik, majd vasárnap ismét sokfelé megélénkül, az északkeleti megyékben megerősödik, a hegyekben viharossá is fokozódik a délnyugatira forduló légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul, az északkeleti völgyekben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap nagyrészt 9 és 13 fok között várható.

Szöveges figyelmeztető előrejelzésében a meteorológiai szolgálat azt írja, kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, ugyanakkor az északi országrészben (Észak-Dunántúl, Dunazug-hegyvidék, Észak-Magyarország) az északnyugati szelet helyenként viharos, a hegyekben akár 70 kilométer per óra körüli lökések kísérhetik, majd estére csillapodik a szél.

Vasárnap a nyugati szelet elsősorban az Északi-középhegység magasabb csúcsain, valamint a Dunakanyarban időnként viharos (60–70 kilométer per óra) lökések kísérhetik.

Jön a hózápor és a havas eső

Az előrejelzés szerint hétfőn nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmeneti szakadozások lehetnek, ugyanakkor a déli megyékben eleinte hosszabb szűrt napsütés is várható. Többfelé eshet az eső, zápor, egy-egy zivatar sem kizárt. A csapadékzóna északnyugatról délkelet felé vonul. A nyugati és északi hegycsúcsokon havas eső, hózápor sem kizárt. A déli, délnyugati, majd nyugati, északnyugati szelet sok helyütt erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet mínusz 2 és plusz 6, a maximum 6 és 13 fok között várható, a délnyugati országrészben lesz a melegebb idő.

Kedden napos időre van kilátás több-kevesebb gomolyfelhővel. Elszórtan zápor, a hegyekben hózápor előfordulhat. A nyugati, északnyugati szél nagy területen lehet erős, sőt az Észak-Dunántúlon viharos. A hőmérséklet hajnalban többnyire mínusz 1, plusz 4 fok között alakul, de a szélvédett, derült tájakon mínusz 4, mínusz 5 fok sem kizárt. A csúcsérték 7 és 12 fok között alakul.

Nyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet szerdán egy frontzóna hatására, de a legtöbb helyen pár órára kisüthet a nap. Szórványos jelleggel fordulhat elő eső, zápor, főleg az északkeleti, keleti vidékeken helyenként havas eső, hó is hullhat. A délnyugati, majd északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódhat. Hajnalban általában mínusz 4, plusz 1, az északkeleti derült, szélvédett részeken mínusz 7, mínusz 5 fokot is mérhetünk. Kora délután nyugaton 8, 13, a keleti országrészben 3, 8 fok lehet a jellemző.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok