Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem támogatja a kormány az áfacsökkentést

2022. február 20., vasárnap 16:09

Szél Bernadett a gluténérzékenyek által vásárolt termékek áfacsökkentéséről érdeklődött, Tállai András a válaszában kifejtette, hogy miért nem mozdul ilyen irányba a kormány.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az ételallergiáról és azzal járó extra költségekről írt Facebook-posztjában:

Tudni kell, mentesen élni nagyon drága, főleg, ha a minőséget is nézzük – a gluténmentes liszt kilója 1500 Ft fölött van, a pékáru (pl. kenyér) kilója még a legkedvezőbb áron is 2000 Ft fölött. Az infláció száguld.

A politikust egy gluténérzékeny kisgyermek édesanyja kereste meg, aki decemberben Lengyelországban 5 százalékos áfa mellett vásárolt gluténmentes termékeket.

Megkérdezte, itt nálunk miért nem segíti az állam a gluténérzékeny gyerekeket nevelő családokat az ilyen termékekre kivetett 5 százalékos áfával – szemben a rekorder 27 százalékkal. Nagyon jó felvetésnek tartottam, kérdését továbbítottam a kormány felé, de a válasz még engem is meglepett.

A válasz Tállai Andrástól érkezett, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte:

Az árakat alapvetően nem az áfakulcs határozza meg, hanem az adott ágazatban lévő verseny, a termelési költségek és egyéb piaci viszonyok. Ez esetben pedig a költségvetésben úgy keletkezne kiesés, hogy közben a rászoruló fogyasztók nem fizetnének kevesebbet a megvásárolt élelmiszerekért.

Tállai András hozzátette: a megoldást nem az áfacsökkentésben látják, hanem elsősorban a családok támogatásában. Arra is emlékeztetett, hogy a gluténérzékeny gyermekek után jelenleg is emelt összegű családi pótlék jár, valamint a már dolgozó érintett felnőttek kedvezményt igénybe véve tudják csökkenteni a személyi jövedelemadójuk összegét.

Szél Bernadett a választ úgy kommentálta, hogy a kormány nem sokat segít „azzal a családi pótlékkal, ami hiába emelt összegű bizonyos esetekben, utoljára 2008-ban, vagyis 14 éve emelkedett, és ami azóta értékének több mint harmadát elveszítette”. A képviselő azt ígéri, ha kormányt váltanak, csökkentik az áfát, és emelik a családi pótlék összegét.

(Borítókép: Tállai András. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok