Index Vakbarát Hírportál

NAV-razzia után szolidaritási demonstráció Iványi Gábornál

2022. február 21., hétfő 17:07

Hétfő reggel mintegy harminc NAV-os munkatárs jelent meg az Iványi Gábor lelkész vezette Oltalom Karitatív Egyesület budapesti, Dankó utcai központjában házkutatási paranccsal. Délután az ellenzéki pártok részvételével szolidaritási demonstrációt tartottak az egyesület központja előtt.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházelnöke szerint ez egy politikai akció, kampányfogás, amelyhez eszközként használják fel a NAV-ot. Iványi Gábor megkérte a NAV-os munkatársakat, hogy mutassák be a mai napra vonatkozó felhatalmazásukat, akik erre nem voltak hajlandók. Az alapítvány vezetője ragaszkodott a sajtó jelenlétéhez, mert nem tartotta a jogállami keretekbe illeszthetőnek a mai adóhatósági razziát.

A karitatív egyesület vezetője nem tagadta meg a hatósággal való együttműködést, de a sajtónyilvánossághoz ragaszkodott a mai vizsgálatánál. Többször is elmondta a NAV dolgozóinak, hogy nem őriznek iratokat ebben az épületben. 

Az Oltalom Karitatív Egyesületnél adócsalás ügyében nyomoznak ismeretlen tettes ellen. Ahogy keretes írásunkban is olvashatják, a NAV hárommilliárd forintot meghaladó adóhiány miatt vizsgálódik. 

Nem tudom, mit találtak. Sajnos azt kell mondanom, ami többekben is felmerült. Lehet, hogy azt fogják megtalálni ott, amit ők maguk helyeztek el. Úgy vélem, idáig nem süllyedhet ez a világ. Elképzelni nem tudom, és találgatni sem akarom, hogy mi az az adócsalási ügy, amire céloznak. 2010 óta élünk nyomorúságban, végezve az államtól átvállalt feladatokat

– foglalta össze a helyzetet Iványi Gábor.

2011-ben elvették egyházi státuszukat és ezzel összefüggésben a kiegészítő támogatást is, amely a költségvetésük negyven százalékát tette ki. Iványi azzal a hasonlattal élt: mintha egy széknek kifűrészelnék három lábát, és egyen kellene egyensúlyozni.

Miközben a kedvenc bizniszegyházaknak, például a Máltai Szeretetszolgálatnak számolatlanul öntik a pénzt, amely mára átvette a Hazafias Népfront helyét. A vallásszabadságom része, hogy megvalljam a hitemet cselekedetek által

– mondta a lelkész, akivel a napokban készített interjút az Index.

Iványi emlékeztetett arra, hogy már a rendszerváltás előtt is az elesetteket támogatták a Szegényeket Támogató Alap keretei között. 2010-ben küldtek neki egy levelet, amelyben arra kérték, nevezze meg, kinek adja át több évtizedes karitatív munkájuk irányítását.

Ez a cirkusz a választási kampány része, mert itt kampánytéma a hajléktalanság ügye is. (…) A miniszterelnök cimborái ellopják a közpénzeket, bűnözők irányítják az országot. Az emberek nem férnek már oda a Balatonhoz vagy a Fertő tóhoz, mert mindenen tehénkedik a hatalom. Ebben az évben nulla forint támogatást kaptunk, gyakorlatilag a semmiből tartottuk fenn magunkat

– fogalmazott Iványi Gábor, hozzátéve: kétszázmillió forintba kerül ezer munkatársuk havi nettó juttatása, és sokan már nem is veszik fel a fizetésüket addig, amíg mások is meg nem kapják. „Semmit nem gyűjtöttem, nincs házam, nincs földem” – zárta mondandóját a karitatív egyesület vezetője.

Politikai bosszúhadjárat?

A Jobbik szolidaritásáról biztosította a lelkészt. „A NAV ma lerohanta Iványi Gábor hajléktalanokat segítő egyesületét. Nyilvánvaló, hogy Orbán bosszújáról, politikai akcióról van szó” – olvasható a közleményükben.

A DK szerint sokadszorra támadják hitvány módon az Oltalom Alapítványt. Mi újra és újra kiállunk mellettük, mert kevés gyalázatosabb dolog van annál, mint hatalmi eszközökkel vegzálni a kormánnyal egyet nem értőket – olvasható a párt Facebook-oldalán.

Az MSZP is kiállt Iványiék mellett. A Párbeszéd Magyarországért közleményben állt ki Iványi Gábor és az Oltalom Karitatív Egyesület mellett. Ma az embertelen Orbán-rezsim 30 sárga mellényes katonája megszállta Iványi Gábor lelkész hajléktalanmentő egyesületét. Tette ezt azért, hogy újra belerúgjon a segítségre szoruló magyar emberekbe, és vegzálja azokat, akik oltalmazzák őket. Elég a megfélemlítésből! Elég a letűnt korokat idéző, agresszív hatalomgyakorlásból! Elég a vegzálásból!” – közölte a párt.

„Iványi Gábor eddigi pályafutása alatt egymaga többet tett a szegények megsegítéséért, mint ez a hazug, aljas kormány, amely üldözi és kirekeszti a hajléktalan embereket” – írta Karácsony Gergely a közösségi oldalán. A főpolgármester szerint most, hogy a neve felmerült mint az egységes ellenzék államfőjelöltje, és kritizálta a kormányt, politikai bosszúhadjáratot indítanak ellene. „Szolidaritásomat fejezem ki Iványi Gáborral és egyesületével. Remélem, lesz ereje ugyanolyan bátorsággal és szeretettel folytatni a munkáját, ahogyan eddig is tette” – fogalmazott a Facebook-oldalán.

Tényállás

A NAV BF Központi Nyomozó Főosztályán indult nyomozás költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt a Wesley János Gyógypedagógiai Óvoda és Iskola, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség érintettségével. A NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának bűnügyi jelzése szerint a Wesley János Gyógypedagógiai Óvoda és Iskola képviselői a 2015. január 1. és 2019. augusztus 31. napja közötti időszakban bejelentették munkavállalóik foglalkoztatását, azonban járulékbevallást nem adtak be utánuk. Az egyéni járulékokat munkabérükből levonták, azonban sem az egyéni, sem a kifizetői közterheket nem vallották be, és nem fizették meg, ezzel a költségvetésnek – az előzetes adatok szerint – 190 055 054 Ft mértékben vagyoni kárt okoztak. Fentieken túl megállapítható, hogy az intézmény fenntartójának, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek több szociális, oktatási és idősgondozó tagintézménye van országszerte. A beazonosított intézmények vonatkozásában is megállapította az adóhatóság, hogy a foglalkoztatók bejelentették munkavállalóik foglalkoztatását, azonban járulékbevallást nem adtak be utánuk. A 14 gazdálkodó vonatkozásában 1282 fő alkalmazottat azonosítottak, akik után a fizetendő közterhek kapcsán 3 084 000 000 Ft összegben becsülték meg a lehetséges adóhiány mértékét.

(Borítókép: Iványi Gábor. Fotó: Trenka Attila / Index) 

Rovatok