Index Vakbarát Hírportál

Katonákat csoportosít át a keleti határ védelmére a Magyar Honvédség

2022. február 22., kedd 15:03

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Szentendrén arról beszélt, hogy fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén, a humanitárius feladatokra és a határvédelemre is. A miniszter fő célként a honvédelmi és haderőfejlesztési program folytatását tűzte ki.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletén közölte: a nemzetbiztonsági kabinet reggeli ülésén Orbán Viktor miniszterelnöktől a Honvédelmi Minisztérium azt a feladatot kapta: meg kell akadályozni, hogy Magyarország területére fegyveres csoportosulás tudjon bejönni, az ország területén manővereket hajtsanak végre.

Hangsúlyozta: Magyarországon az embereknek nem kell félniük, de körültekintőnek kell lenni, a Magyar Honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülnie.

A következő napokban a magyar lakosság is láthatja majd, hogy haditechnikai eszközök, menetoszlopok indulnak el az ország különböző pontjairól a keleti országrészbe. A nyugati országrészben – a NATO-erőkkel közösen is – kiképzéseket, gyakorlatokat tartanak.

Benkő Tibor szerint ha Ukrajnában a helyzet eszkalálódik, nemcsak a szomszédos ország keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem kiterjedhet Kijev, Kárpátalja irányába is. A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak.

Valódi háborús konfliktus alakult ki

A miniszter felidézte a hétfő este történteket, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a délkelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság szuverenitásának haladéktalan elismerését, továbbá közölte: a „bizalom- és biztonságerősítés” keretében ezeknek a területeknek a békefenntartói feladatait a következő tíz évben Oroszország látja el.

Benkő Tibor szerint kérdés, ki milyen mértékben akarja folytatni a háborús retorikát, valamint Ukrajna miként jár el, de az tény, hogy a Magyarországgal szomszédos országban valóban háborús konfliktus alakult ki.

A miniszter kiemelte: Magyarország békét szeretne, a békés, tárgyalásos megoldás híve, de a Magyar Honvédségnek – rendeltetéséből adódóan is – készen kell állnia szükség esetén határvédelmi, humanitárius feladatokra.

A Magyar Honvédség tudja kezelni a helyzetet

Az értekezleten Benkő Tibor a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőinek is elmondta: az ukrán–orosz helyzet miatt lesz olyan feladat, amelyet

a mai nappal vagy holnap, vagy az elkövetkezendő napokban végre kell hajtani.

A miniszter megjegyezte: a délszláv válság sem volt régen, majd 2014-ben megjelent a hibrid hadviselés, megtörtént a Krím annektálása, most pedig a szomszéd országban háború van. Olyan nemzeti haderőt, képességet kell építeni, amely garantálja Magyarország békéjét és biztonságát.

A Magyar Honvédség és a vezetői továbbra is a NATO szerves részeként, de önálló képességeket felvonultatva tudják kezelni a mostani helyzetet – jelentette ki a miniszter, megjegyezve, erről közelmúltbeli magyarországi látogatásán Ben Wallace brit védelmi miniszter és Roger L. Cloutier, a NATO Erők Szárazföldi Parancsnoka személyesen is meggyőződött.

Haderőfejlesztés és határvédelem

A honvédelmi miniszter a haderőfejlesztési program folytatását jelölte ki fő célként. Emellett továbbra is prioritásnak nevezte, hogy a katonák továbbra is segítsék a rendőröket a határokon. A miniszter kiemelte: a katonák 2015 óta rendületlenül részt vesznek a határvédelmi feladatokban. Jelenleg viszont látható, hogy a migrációs válság egyre nagyobb nyomást jelent a magyar határokon – mondta.

A miniszter nemcsak a 2021-es és 2022-es évekről szólt, hanem hosszabb távon is a múltról és a jövőről. A fontos eredmények között említette a honvédelmi költségvetés emelkedését, a katonai illetmények jelentős emelését, és elmondta: a haderőfejlesztési program végrehajtásán már 2032-es kitekintéssel dolgoznak.

Összeült a nemzetbiztonsági kabinet

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedden reggel a Karmelita kolostorban összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje „az ukrán válsághelyzet áttekintése és a szükséges döntések meghozatala céljából”. Az ülésen Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter vett részt. A megbeszélésen jelen volt még Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára is.

(Borítókép: a Magyar Honvédség Breakthrough 2021 elnevezésű dinamikus bemutatója a Veszprém megyei Hajmáskér mellett található Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 29-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok