Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, megdobhat a szél

2022. február 22., kedd 06:43 | aznap frissítve

A napos időszakokat felhőátvonulások zavarhatják meg, melyekből egyes területekből elszórtan, máshol csak néhol alakulhatnak ki futó záporok, a hegyekben hózáporok. Sokfelé erős, viharos lesz az északnyugati szél.

Kedd délelőttre a legtöbb helyen csökken a felhőzet, és napközben alapvetően napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Néhol gyenge zápor, esetleg hózápor kialakulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az északnyugatira forduló szél egyre nagyobb területen (elsősorban a Dunántúlon és a DunaTisza közén) megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. Estére a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 12 °C között várható. Késő estére többnyire –4 és +4 °C közé hűl le a levegő. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat három megyére adott ki figyelmeztetést a széllökések miatt. Mint írják, elsősorban a magasabban fekvő helyeken, valamint intenzív záporos csapadék esetén átmenetileg 70 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak.

Este nyugat felől eleinte magas szintű felhőzet vonul fel, majd ez az éjszaka folyamán fokozatosan meg is vastagszik, és hajnalra, reggelre már az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég. Az éjszaka második felében északnyugat, nyugat felől egyre több helyen számíthatunk gyenge csapadékra  általában esőre, záporra.

Szerdán a légmozgás az ország nagyobb részén általában gyenge vagy mérsékelt marad, de hajnalban a nyugatias szél az Észak-Dunántúlon már ismét nagyobb területen megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 4 és +2 °C fok között alakul, de elsősorban az északi fagyzugokban pár fokkal hidegebb is lehet. Hajnalra több helyen megenyhülhet az idő. 

Orvosmeteorológia

A mai napon gyengülő hidegfronti hatás érvényesül. Főként a nap első felében még fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek, valamint a keleti tájak kivételével sokfelé erős, viharos lesz a szél – figyelmeztet az Időkép. Ennek hatására fokozódhat a fejfájás, ingerültebbnek érezhetjük magunkat, valamint csökken a hő- és komfortérzet. A legtöbb helyen ugyanakkor már a napsütés kerül előtérbe, ami a hétfői borongós, csapadékos időt követően jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre. 

Közlekedésmeteorológia

Kedden leginkább a napsütés kerül előtérbe, így vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni. A Dunántúlon elszórtan, máshol csak néhol alakulhat ki egy-egy futó zápor, a hegyekben esetleg hózápor. Ezek környezetében átmenetileg vizessé, csúszóssá válhatnak az utak. Középső és dunántúli tájainkon sokfelé erős, viharos északnyugati széllökések csökkenthetik jelentős mértékben a menetstabilitást. 

(via Országos Meteorológiai Szolgálat, Időkép)

Rovatok