Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás érte Gattyán György cégét

2022. február 23., szerda 15:59

Kibertámadás érte a Gattyán György tulajdonában lévő, a Docler Holding részeként működő Netlockot. A cég megerősítette az Indexnek a támadás tényét, az okok és a részletek vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

Az e-aláírással és digitális biztonsággal foglalkozó cég közölte az ügyfeleivel, hogy jelszócserét kényszerít ki, miután feltörték a weboldal-hitelesítési rendszerüket – írja az Azonnali.hu.

A tájékoztatás szerint a támadások az elmúlt napokban érték a számítástechnikai rendszereket, ami miatt hozzáférhettek a felhasználók adataihoz is. A feltárt sérülékenység javítása már megtörtént, egyúttal a Netlock más biztonsági intézkedéseket is bevezetett.

Egy etikus hacker szerint a támadók a cég közlése alapján törték fel az egyik fontos terméket, ám elképzelhető, hogy más termékek is érintve vannak a támadásban.

A támadás a kormányt is érzékenyen érintheti, ugyanis a Kormányzati HitelesítésSzolgáltató is a Netlock szoftvereit használja,

ami azt jelenti, hogy több e-közigazgatással kapcsolatos szolgáltatás is ezekkel a szoftverekkel fut, továbbá a Telekom is a cég ügyfelei között van.

Reagált a Netlock

Az Index megkereste a Netlock Kft.-t a támadással kapcsolatban, ahol megerősítették, hogy a céget kibertámadás érte 2022. február 19-én, szombat hajnalban. A támadást több kisebb előzte meg az előző napokban. Az események feltárását és az ügy kivizsgálását az észlelést követően azonnal elkezdték, az okok és a részletek vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

Belső vizsgálatunk eddigi megállapításai szerint a támadást több nemzetközi lokációról kezdeményezték. A szükséges bejelentéseket az illetékes hatóságok felé megtettük, a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tettünk

– közölte lapunkkal a Netlock, hozzátéve, hogy az ügyfeleket rögtön tájékoztatták, egyúttal biztosították a védelmüket.

Az esetlegesen érintett személyes adatok között hashtitkosítással tárolt, az Onlinessl.netlock.hu felületen megadott jelszavak is voltak, így ezen a felületen valamennyi jelszót resetelték.

Az érintett Onlinessl.netlock.hu felület csak limitált adminisztrációs funkciókkal bír, így vizsgálatunk jelen állása szerint az onlinessl-tanúsítványok nem kompromittálódtak

– közölte a cég, amelyhez kérdés esetén az info@netlock.hu elérhetőségen lehet fordulni.

Egyelőre nem tudni, kik indítottak támadást Gattyán György cége ellen, aki a Megoldás Mozgalom miniszterelnök-jelöltjeként indul az április 3-i választásokon.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok