Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, jégesővel társul a viharos szél

2022. február 23., szerda 06:13

Több helyen is erős széllökésekre és zivatarokra kell számítani.

Szerdán reggelig, kora délelőttig többnyire erősen felhős lesz az ég, és több helyen valószínű többnyire gyenge intenzitású eső, zápor, északkeleten havas eső, havazás is – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

Már délelőtt elkezdődik nyugat felől a felhőzet csökkenése, általában többórás, a Tiszántúlon ennél kevesebb napsütés valószínű. Ekkor a keleti megyékben elszórtan, másutt egy-egy helyen lehet zápor, jégdarazápor, a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zivatar sem kizárt. A Tiszántúlon élénk délnyugati, másutt erős, helyenként viharos északnyugati szél lesz a jellemző. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 9 és 14 fok között várható, de a tartósabban felhős Tiszántúlon 4 és 9 fok között valószínű.

Napközben ismét megerősödik az északnyugati szél és időnként viharos, akár 60-70 kilométer per órás széllökésekre, főként a Dunántúl északi felében, valamint a középső országrészben lehet számítani. A magasabban fekvő területeken, záporok, zivatarok környezetében, illetve a Balaton térségében ezt meghaladó széllökések is előfordulhatnak. A légmozgás várhatóan estére mérséklődik.

Délután a Tisza vonalának tágabb környezetében akár zivatar is kialakulhat, amelyet jégdarazápor is kísérhet.

Késő estére 0 és 5 fok közé hűl le a levegő. Általában derült, csapadékmentes, csillagfényes éjszakára van kilátás keleten ködfoltokkal. A szél fokozatosan mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 7 és 1 fok között alakul.

Kiadták a figyelmeztetést

A meteorológiai szolgálat nyolc megyére adott ki figyelmeztetést a viharos széllökések miatt. Másik három megyében szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, a keleti megyékben zivatarokra, villámlásra, erős szélre és jégesőre figyelmeztetnek. 

Az orvosmeteorológia szerint front vonul át felettünk, emiatt mind a hideg-, mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás; ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs zavar, vérnyomás-ingadozás.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok