Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: A sikló csak egy látványberuházás, nem támogatjuk

2022. február 23., szerda 16:25

A szerdai Fővárosi Közgyűlésen kifarolt a Fővárosi Önkormányzat a Gellért-hegyi sikló magántőkés beruházása mögül. A városvezetés szerint tizenhárom év alatt nem történt az ügyben előrelépés. Elegük lett.

„A Fidesz–KDNP 2013–14-es támogató hozzáállása tartotta a mai napig életben a Gellért-hegyi sikló megépítésének PPP-konstrukcióban tervezett koncepcióját. Nem teljesültek a finanszírozási feltételek, az eredeti tervek lejártak, ebből érdekmúlás keletkezett, az együttműködési kötelezettségét pedig nem teljesítette a projektcég” – sorolta a szerdai Fővárosi Közgyűlésen Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azokat az okokat, amelyek miatt a főváros eláll a Gellérthegyi Sikló Kft.-vel kötött szerződéstől.

A vagyontörvény értelmében – Kiss Ambrus ismeretei szerint – már amúgy sem lehet ilyen magántőke-bevonáson alapuló koncessziós konstrukcióban közberuházást végezni. A főpolgármester-helyettes ezenfelül megemlítette azt a jelenleg is hatályos kormányhatározatot, amelyből kiolvasható, hogy egyébként a kormány is közberuházásként tekint a sikló megvalósítására (ezt azonban a beruházó projektcég vitatja).

A Fidesz részéről Bagdy Gábor azonban arra emlékeztetett, hogy ez a szerződés még a Demszky–Hagyó-korszak három PPP-projektje közül az egyik. 

Tizenhárom év alatt bekövetkezett, az idő múlásából eredő szabályozási, jogi, műszaki, gazdasági és egyéb társadalmi, környezeti változások miatt a beruházás az eredeti megállapodás és pénzügyi, műszaki tartalom alapján eredeti formájában már nem valósítható meg

– idézte az előterjesztés azon részét, amellyel egyetért, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az asztalborítás előtt érdemes lenne megvizsgálni a döntés gazdasági és jogi következményeit. Az elállás szerinte többmilliárdos összegű kártérítési pert von maga után, és a főváros a földhasználati díjat is elbukja. Nem mellesleg a 

nulláról kellene újrakezdeni a tervezést, engedélyeztetést, és kitalálni hozzá a finanszírozást.

Javaslata szerint érdemes lenne a szerződést újratárgyalni, fenntartva annak esélyét, hogy a fővárosnak mégis lehessen a Gellért-hegyen siklója.

Karácsony Gergely viszont úgy foglalta össze az ügy tanulságait, hogy a jelenlegi feltételek mellett a siklóprojektnek rengeteg környezeti kockázata van, ehhez képest a beruházó semmilyen kockázatot nem vállal. A turistabuszok kiváltására sem alkalmas, ez nem más, mint látványberuházás.

(Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésen 2022. február 23-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok