Index Vakbarát Hírportál

Magyar Helsinki Bizottság: Változtatni kell a hazai menekültügyi rendszeren

2022. február 24., csütörtök 16:23

A kormánynak módosítania kell a jogszabályokat, hogy az ukrán–magyar határra érkező emberek menedéket tudjanak kérni már a határon vagy az ország területén. Továbbá kormányhatározatot kell hozni arról is, hogy Magyarország az Ukrajnából menekülőket menedékesnek ismeri el. Erre azért van szükség, hogy a menekültek jogszerűen tartózkodhassanak hazánkban, és minimális ellátásra is jogosultak legyenek – javasolja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

A Magyar Helsinki Bizottság jogi álláspontja szerint a hatályos szabályok alapján egy ukrán állampolgár érvényes okmányokkal, vízum nélkül kilencven napot tartózkodhat a schengeni övezetben – azaz a határt szabályosan átlépheti. Ugyanakkor semmilyen ellátásra nem jogosult, munkát nem vállalhat, pusztán fizikailag maradhat legfeljebb három hónapig.

Menedékkérelmet sem a határon, sem Magyarországon nem lehet benyújtani 2020 májusa óta. Azokat, akik jogszerűtlenül tartózkodnak Magyarországon (például nincs érvényes útlevelük vagy kilencven napnál tovább tartózkodnak), a magyar hatóságok mindenféle eljárás nélkül a határkerítés szerb oldalára kényszerítik, tekintet nélkül arra, hogy honnan érkeztek és kik.

A Helsinki bizottság szerint a kormány előtt a következő lehetőségek állnak:

A szervezet közleményében jelezte, hogy segíteni fogják az Ukrajnából menekülőket, szakszerű és ingyenes jogi segítséget nyújtanak számukra a tanácsadástól a képviseletig.

Rovatok