Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában már nincs biztonságos hely

2022. február 24., csütörtök 16:52

Marta Sokalónak, a BBC News Ukraine főszerkesztőjének beszámolója szerint nincs már biztonságos hely az ostromlott országban.

„Éjjel ébren voltam, amikor egy kollégámtól üzenetet kaptam Vlagyimir Putyin inváziót bejelentő beszédéről. Aztán azonnal elkezdődtek a robbanások. Hallottam az otthonomból, és a város különböző részein az emberek üzeneteket kezdtek küldeni a WhatsApp-csoportunknak a közelükben történt robbanásokról. Nagy sokk volt annak felismerése, hogy magát Kijevet támadják, nem pedig az ország keleti frontvonalát” – írja a BBC-n megjelent beszámolójában Marta Sokalo.

A szerző szerint a hétköznapi ukrán emberek legnagyobb félelme, hogy elfogy az áram, nem működik majd az internet, és akkor valóban elszigetelődnek. Egy másik félelem, hogy a Dnyeper folyón átívelő hidakat bombázzák, elválasztva a város keleti és nyugati felét. 

Felöltöztettem a tízéves fiamat. Reggeliztünk, elültünk az ablakoktól, amennyire távol csak lehetett, de a fiam annyira megijedt, hogy hányt. Egy gyertyát és egy kis vizet vittünk le a pincébe, ami a menedékünk lehet, ha rosszabbá válik a helyzet

– idézte fel a reggeli eseményeket a főszerkesztő.

Hatalmas sorok állnak az otthonomhoz közeli szupermarketek előtt és az ATM-eknél, amelyek közül sokban elfogyott a pénz. Néhány benzinkút is kifogyott, és bezárt. Pánik van, most hogy tudjuk, az egész ország támadás alatt áll

– állapította meg a szerző.

A városból kivezető utak bedugultak a csúcsforgalom miatt, és ez veszélyes lehet, mert a hosszú, lassan mozgó forgalmi sorokban vesztegelve könnyen kifogyhat az üzemanyag a járművekből. A vonatok közlekednek, hatalmas tömegek próbálnak jegyet szerezni. A Zelenszkij elnök által bevezetett hadiállapot értelmében Ukrajna légterét lezárták.

Nem csak katonai célpontok semmisültek meg, az ország számos városában található lakóépületekről készült fénykép, amelyek közvetlen találatot kaptak. Az orosz bombázás az ország minden régióját érintette. Még a lengyel határhoz közeli Lvivben is megszólaltak ma délelőtt a szirénák, egyik kollégánknak egy óvóhelyen kellett menedéket találnia 

– olvasható a főszerkesztő jegyzetében, aki hozzátette: lehet, hogy a vidék most biztonságosabb, mint a város, de egy északról, keletről és délről megtámadott országban már nincs igazán biztonságos hely.

Rovatok