Index Vakbarát Hírportál

Strasbourgi bíróság: a magyar állam megsértette egy menedékkérő család emberi jogait

2022. február 24., csütörtök 13:49 | aznap frissítve

Újabb ítéletben marasztalta el Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága. Egy afgán menedékkérő családot 209 napon át tartottak fogva a röszkei tranzitzónában. A strasbourgi bíróság döntése szerint a magyar állam megsértette az afgán család tagjainak emberi jogait, ezért 17 ezer eurós igazságos elégtételt ítélt meg számukra.

A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Pohárnok Barbara által képviselt hatfős afgán családot még 2017-ben 209 napon át tartották fogva a hazai hatóságok. A családfő, M. B. K. egy amerikai cégnek dolgozott Afganisztánban. Miután a tálibok megölték munkatársát és őt is úgy összeverték, hogy maradandó sérüléseket szenvedett, családjának el kellett menekülnie Afganisztánból. Szerbiában kilenc hónapot kellett várakozniuk, hogy beléphessenek a röszkei tranzitzónába.

A Helsinki Bizottság közleménye szerint az afgán család a legnagyobb forróságban szűkös konténerbörtönben lakott, a zónában semmi árnyék nem volt. A sérült és beteg apa nem kapta meg a megfelelő orvosi kezelést. Az iskoláskorú gyerekekkel öt hónapon át nem foglalkoztak a magyar hatóságok, ugyanakkor az egyik gyereket – sokszor megbilincselt menekülők egészségi ellátásánál – tolmácsolási feladat ellátására használták.

A gyereket súlyosan traumatizálta, amikor rendszeresen szemtanúja volt annak, ahogy menedékkérőket, köztük akár állapotos nőket megbilincselve szállítottak rendőrök a tranzitzónán kívüli kórházi ellátásra.

Az afganisztáni család a strasbourgi bíróság ideiglenes intézkedését követően is csak akkor szabadulhatott ki a konténerbörtönből, amikor végre meghozták az őket menekültként elismerő hatósági döntést.

A szabadulást követően a család más európai országban talált új otthonra.

A strasbourgi bíróság mai ítélete szerint a magyar állam jogellenesen tartotta fogva az egész családot, a gyerekek esetében pedig a fogvatartási körülmények annyira rosszak voltak, hogy azok embertelen és megalázó bánásmódnak minősülnek Az emberi jogok európai egyezménye szerint. Ezért az ítélet 17 ezer euró (hatmillió forint) igazságos elégtételt, azaz kártérítést ítélt meg a panaszos afgán családnak.

Az Európai Unió Bíróságának ítéletei nyomán – ötévnyi működés után – 2020 májusában végérvényesen felszámolták a röszkei és a tompai tranzitzónát és beszüntették a menekülők jogellenes tranzitzónás fogva tartását, ám azóta is újabb és újabb nemzetközi ítéletek marasztalják el a magyar államot azért, mert embertelen, megalázó bánásmódnak vetette alá az ott fogva tartott embereket – írja közleményében a Helsinki bizottság.

Rovatok