Index Vakbarát Hírportál

Századvég: A magyarok elsöprő többsége a békét szorgalmazza

2022. február 24., csütörtök 15:46

A magyarok többség elutasítja, hogy Magyarország – a NATO tagjaként – magyar katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajnába, ugyanakkor szerintük mindent meg kell tenni a béke megőrzése érdekében, derül ki a kormányközeli Századvég friss közvélemény-kutatásából.

Ukrán–orosz konfliktus – A magyarok elsöprő többsége a békét szorgalmazza címmel közölt elemzést csütörtökön a Századvég Alapítvány, amely még az Oroszország által megindított ukrajnai katonai műveleteket megelőzően készített kutatást.

A megkérdezettek 83 százaléka úgy nyilatkozott, hogy aggasztónak tartja, hogy Oroszország és Ukrajna között fegyveres konfliktus törhet ki a közeljövőben, míg 16 százalékuk nem fejezte ki aggodalmát ezzel kapcsolatban.

A felmérés arra jutott, hogy a magyarok elsöprő többsége a béke megőrzését szorgalmazza a kialakult, feszült helyzetben.

A válaszadók 95 százaléka úgy látja, hogy mindent meg kell tenni a béke megőrzése érdekében Oroszország és Ukrajna között, ugyanakkor négy százalékuk szerint Oroszországot minden eszközzel meg kell büntetni, akár katonai erővel is.

A Századvég kitért rá, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint Magyarországnak akár katonákkal és fegyverekkel is támogatnia kellene Ukrajnát.

A Partizán műsorában mondta azt kérdésre válaszolva Márki-Zay Péter, hogy ha a NATO úgy dönt, akkor akár katonai segítséget is adhatna Magyarország Ukrajnának. Az ATV műsorában hasonlóan nyilatkozott a fegyverek adása kérdésében.

A Századvég felidézte, hogy Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke is az ukrán kormánynak felkínálandó magyar fegyverekről beszélt (pontosabban írt a Magyar Hang oldalán megjelent publicisztikájában).

Az ezzel kapcsolatos válaszok szerint a magyarok több mint háromnegyede – 77 százaléka – nem ért egyet azzal, hogy Ukrajna Oroszország általi elfoglalása esetén Magyarország mint NATO-tag fegyvereket és katonákat küldjön a térségbe, ezzel szemben 19 százalékuk helyeselné a lépést.

Közleményében a Századvég azt is megjegyezte: az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak többsége (57 százaléka) is ellenzi a baloldal – magyar katonák és fegyverek esetleges ukrajnai bevetését célzó – javaslatát. Ez az arány a Fidesz–KDNP szavazói esetében 86 százalék, a bizonytalanok körében 81 százalék – olvasható a közleményben.

(Borítókép: Michele Tantussi / Reuters)

(via MTI)

Rovatok