Index Vakbarát Hírportál

Berendelték az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba

2022. február 24., csütörtök 12:36

Szijjártó Péter világossá tette: Magyarország része a közös európai válasznak, és nem fogják engedni, hogy belesodródjunk a háborús konfliktusba.

Ahogy arról beszámoltunk, Oroszország megtámadta Ukrajnát, egyszerre több ukrán várost rakétatámadás ért a reggeli órákban. Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba.

Szijjártó Péter Bahreinben tartott sajtótájékoztatót, ahol az orosz–ukrán háborúról kifejtette: Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el a helyzet, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

A külgazdasági és külügyminiszter különösen fontosnak nevezte, hogy Magyarország kimaradjon a konfliktusból. Vannak olyan kezdeményezések – folytatta –, amelyek „általában a politika baloldaláról érkeznek”, és azt próbálják elérni, hogy Magyarország katonai felszereléssel vagy katonákkal szálljon be a konfliktusba. Szijjártó Péter ezeket a javaslatokat rendkívül felelőtlennek nevezte, leszögezve, hogy a kormány nem támogatja ezt.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy az Európai Tanács ma este ülésezik, Magyarországot Orbán Viktor képviseli, és részei vagyunk a közös európai válasznak. A külügyminiszter elárulta:

Az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét a délelőtt folyamán berendeltük a külügyminisztériumba, vele is közöltük a magyar kormány álláspontját.

A tárcavezető hangsúlyozta: nem engedik, hogy bárki belesodorja Magyarországot a háborús konfliktusba.

Az orosz–ukrán konfliktus legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésünkben találja.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok