Index Vakbarát Hírportál

Török Gábor: Fordulatot is hozhat a háború a magyar választási kampányban

2022. február 24., csütörtök 10:01

Az elemző szerint veszélyes lehet a Fidesznek a kialakult helyzet, és kulcskérdéssé válhat, hogy mit mond Orbán Viktor. Az ellenzék viszont a kormány segítségére siet.

Ahogy arról beszámoltunk, Oroszország megtámadta Ukrajnát, egyszerre több ukrán várost rakétatámadás ért a reggeli órákban. A főváros mellett az ukrán fegyvergyártás központját, Harkivot, a déli Herszont, de még a nyugati Ivano-Frankivszkot is rakétákkal lövik.

Mit jelent az orosz–ukrán háború a magyar választási kampányban? – teszi fel a kérdést Facebook-posztjában Török Gábor. Az elemzői bölcsesség szerint – írja a politológus – a válsághelyzet, ha nem az adott kormány okozta, általában a hatalmon lévőknek kedvez, mert az emberek megijednek, és biztonságot, védelmet a kormányuktól remélnek.

Török Gábor viszont úgy véli, mégsem egyértelmű, hogy most is ez történik. A szomszédos országban kialakult háborús helyzet kiszámíthatatlan reakciókat eredményez, felkorbácsolja az érzelmeket, „ez biztosan nem hiányzik a magyar kormányoldalnak akkor, amikor a status quo, a jelenlegi belpolitikai helyzet nekik látszott kedvezőbbnek”.

A magyar miniszterelnök nem is készült erre a forgatókönyvre: amikor egy hete Balatonfüreden a kormánypárti elit előtt elemezte a helyzetet, nem sorolta a kockázatok közé a háborút, információim szerint azt mondta, azt nem látja reálisnak. Most mégis bekövetkezett, és ami belpolitikailag igazán veszélyes a Fidesz számára, az a saját tábor reakciója. Hosszú idő után először fordulhat elő, hogy egy kiemelt kérdésben a Fidesz választóközönsége megosztottá válhat.

Török Gábor kifejti: a kormánypárti véleményvezérek egy része kritika nélkül átveszi az orosz álláspontot, azonban a háború hírei és képei még azokat is Putyin-ellenessé tehetik, akik támogatták Orbán Viktor oroszpolitikáját.

Kulcskérdéssé válhat, hogy mit mond a miniszterelnök, de bármit is választ, mindkét elvárásnak nem felelhet meg. Nyilván nemzetközileg sem, de talán saját tábora előtt sem: a kések között táncoló páva könnyen megsérülhet. Szerencséje, hogy az ellenzék továbbra is segítségére siet: ilyen helyzetekben egyetlen rossz mondatot mondhat az ellenzék, és azt már – a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve – a háború előtti napokban meg is tette Márki-Zay Péter.

Az orosz–ukrán konfliktus legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésükben találja.

(Borítókép: Török Gábor. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok