Index Vakbarát Hírportál

Segítséget kér és aktivizálta önkénteseit a Migration Aid

2022. február 25., péntek 16:22

Három nappal ezelőtt felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Migration Aid segélyszervezet. Arra kéri támogatóit, kísérjék figyelemmel oldalukat, ahol közzéteszik segítségkérő felhívásaikat.

Legfrissebb, péntek kora délutáni bejegyzésükben arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar–ukrán határon megjelentek a taxishiénák, akik 150 ezer forintért viszik el a gyalog érkezőket Budapestre. Ezért a Migration Aid szeretne segítséget szervezni azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ekkora összeget fizessenek ki.

Nagy kapacitású (hét-kilenc fő) gépkocsikat keresnek (sofőrrel), akik akár a helyi vonatállomásra, akár Budapestre tudnák szállítani az embereket.

Feltölthető (prepaid) üzemanyagkártyákat is gyűjtenek, hogy be tudjanak szállni a szállítást felajánlók üzemanyagköltségébe. Ezeket Budapesten lehet leadni.

A Migration Aid információi szerint több ukrán menekültnek nincs szállása, mivel – mint írják – a magyar menekültügyi rendszer kapacitásait az elmúlt években politikai megfontolásból szinte teljesen leépítették, ezért most nincs elég befogadóállomás.

A segélyszervezet a civilektől kér segítséget: 

aki fel tud ajánlani szálláslehetőséget, jelezze nekik.

A segélyszervezet igyekszik megszervezni, hogy már a határtól a szállásra tudják vinni a menekülteket. Ezekről az info@migrationaid.org e-mail-címre kérnek értesítést, oly módon, hogy pontosan legyen feltüntetve, hol található a szállás, illetve az is, hogy hány embert, és mennyi időre tud elszállásolni a befogadó. Az e-mail Tárgy rovatában kérik feltüntetni azt, hogy Szállásfelajánlás, mert ezeket az e-maileket külön kezelik.

Sürgősen keresnek egy Budapesten tartózkodó, jelenleg az utcán kóborló ukrán családnak (anya, apa, kisgyerek), illetve két fiatal ukrán fiúnak (18-20 évesek) szállást. A felajánlás jelzését közvetlenül a +36 (30) 592-8066-os számra kérik.

A Migration önkéntesei számára pedig a határ menti településeken keresnek alvási lehetőséget. Négy-öt fős csoportokban szeretnék őket elszállásolni, minél közelebb az egyes határátkelőkhöz.

A segélyszervezet olyan önkénteseket is keres, akik vagy az ukrán határ mentén élnek (Záhony, Kisvárda, Vásárosnamény, Tiszabecs stb.), vagy az ország más területeiről készek akár több napra a térségbe utazni. 

Az önkéntesek feladata, hogy a határközeli magyar területeken vizet, élelmiszert, esetleg ruhaneműt osszanak rászoruló menekülteknek.

Olyan ingatlantulajdonosokat is keresnek erről a környékről, akik szükség esetén fel tudnak ajánlani olyan helyiségeket, ahol átmenetileg, fagymentesen tudnak tárolni adományokat.

Orosz, illetve ukrán nyelven jól beszélő személyek jelentkezését is várják, akik segíteni tudnak alkalomszerű fordítási feladatokban (szóróanyagok stb.), ezenkívül még online szervezési és adminisztrációs (adatbáziskezelés, levelezés) munkákhoz is várják az önkénteseket.

Rovatok