Index Vakbarát Hírportál

Több mint tizenötezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel előző héten

2022. február 25., péntek 13:56

Jelentősen megnőtt az influenzaaktivitás a koronavírus omikron-variánsának visszaszorulásával – közölte heti jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az összegzésből kiderül, hogy mérsékelten csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az elmúlt háromheti stagnálást követően, virológiai adatok azonban azt mutatják, hogy tovább erősödött az influenzavírusok cirkulációja.

Hozzáteszik, hogy az influenza pozitivitási aránya és a hétről hétre nagyobb számban azonosított influenzavírusok száma jelzi, hogy jelentősen megnőtt az influenzaaktivitás a koronavírus omikron-variánsának visszaszorulásával.

A hetedik héten négy közigazgatási területen emelkedett, tizenháromban csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A százezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Fejér (390), Hajdú-Bihar (284) és Tolna (279) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (29) és Békés (50) megyében a legalacsonyabb.

Összesen tizenegy területen diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést.

A főváros mellett Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Zala megyében.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 15 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz február 14. és 20. között, szemben az előző heti 16 300-zal – adta hírül az MTI.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a közszolgálati televízió péntek reggeli műsorában az influenzaoltással kapcsolatban elmondta: az időseknek vagy krónikus betegeknek meg kellene fontolniuk az influenzaoltás felvételét is a koronavírus elleni védőoltás mellett, ugyanis egyre több megbetegedést okoz ez a vírus is.

Rovatok