Index Vakbarát Hírportál

Folyamatosan, lassan javulnak a hazai járványadatok

2022. február 25., péntek 09:03

Az új koronavírus-adatok szerint egyre kevesebb az új fertőzött, csökken a kórházban ápoltak és a halálos áldozatok száma is.

Az elmúlt napon 4498 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 88 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal pénteki tájékoztatásából.

Egy nappal korábban 5512 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 102 beteg. Kórházban 4199 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 165-en voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 390 568 fő volt, közülük 6 161 000 fő a második, 3 796 660 fő már a harmadik oltását is felvette.

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban enyhén csökkenő tendenciát mutat. Felhívták azonban a figyelmet arra is, hogy a vírus továbbra is terjed, és csak az oltás jelenti a legerősebb védelmet.

Folytatódik az oltási akció

Már megkezdődött az utolsó februári oltási akció. A kormány és az operatív törzs döntése alapján azonban márciusban is folytatódnak az oltási akciónapok. Csütörtökön és pénteken délután kettő és hat óra között, szombaton pedig délelőtt tíz és délután hat óra között regisztráció nélkül fel lehet venni a soron következő, koronavírus elleni vakcinákat.

Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Az oltás felvételéhez hozzájáruló nyilatkozat szükséges, kiskorú esetében ezt a szülők töltik ki. Minden oltáshoz külön hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteni.

(Borítókép: Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én. Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok