Index Vakbarát Hírportál

Így érdemes kommunikálni gyermekeinkkel a háborúról

2022. február 26., szombat 11:04

Bereczki Enikő mentálhigiénés szakértő szerint fontos, hogy olyan légkört teremtsünk otthon, amelyben a gyerekek bátran mernek kérdezni a kialakult háborús helyzetről.

A magyar gyerekek is tudják, hogy a szomszédos Ukrajnában háború van, ezért beszélni kell velük erről – nyilatkozta az InfoRádiónak Bereczki Enikő mentálhigiénés szakértő, aki szerint fontos, hogy elérhetőek és őszinték legyünk, de ne ijesztőek vagy szélsőségesek, amikor szülőként vagy tanárként ezt a témát vesszük elő.

Nagyon fontos, hogy legyünk elérhetőek akkor, ha kérdez a gyerek, akár kisebb, akár nagyobb gyerek. Kamaszoknál különösen fontos szempont ez kényes, tabu kérdéseknél, mert hogyha azt látják, hogy valamilyen témát kerülünk, akkor nem biztos, hogy legközelebb megkérdeznek újra minket 

– mondta Bereczki Enikő.

Hozzátette: az is nagyon fontos, hogy olyan légkört teremtsünk otthon, amelyben kérdéseket tehetnek fel a gyerekek. Ilyen felfokozott háborús időszakban ugyanis a legtöbb hír digitális csatornákon keresztül jut el a fiatalokhoz, és ezt nehéz nyomon követni, mert életkor szerint is médiaburkokba vagyunk zárva. Éppen ezért fontos különösen, hogy a gyerekek szabadon tudjanak velünk beszélni az ott látottakról, halottakról.

A mentálhigiénés szakértő arról is beszélt, hogy kiemelten fontos az életkornak megfelelő tájékoztatás, hogy tájékoztassuk a gyereket, de ne ijesszük meg, ne azt érezze, hogy veszélyben van. 

Olyan szavakat, kifejezéseket, fogalmakat érdemes használni, amelyeket a gyermekek megértenek; a magyarázatot mindenképpen a gyerek nyelvezetéhez, fejlettségi szintjéhez érdemes igazítani. Például egy kis óvodás gyerek számára ijesztő lehet, hogyha azt hallja, hogy rakétákat lőnek ki, a katonákat behívják, és nem biztos, hogy ő tudja azt, hogy ez nem a közelben fog történni.

– mondta Bereczki Enikő.

Jó, hogyha a szülők ebben az időszakban korlátozzák a gyerek médiafogyasztását, és a sajátjukat is – vélekedett Bereczki Enikő, és hozzátette, ha folyamatosan be van kapcsolva a televízió, akkor felbukkanhatnak olyan traumatikus jelenetek, amiket a gyerekeknek nehéz feldolgozni.

Általában a gyerekek az érzelmi csápjaikkal érzékelik, milyen állapotban van a szülő vagy a pedagógus, és amilyen állapotban van, az példaértékű számukra is. A szakember figyelmeztetett: amit a szülők mondanak, azt a gyerekek akár szó szerint visszamondják osztálytársaiknak, barátjuknak, éppen emiatt nem mindegy, hogy háborús helyzet vagy válság kapcsán miket fogalmaznak meg.

Ha a szülő arról beszél, hogy ki kell tartani és minden rossznak vége szakad, ám közben látja a gyermek, hogy egyik pillanatról a másikra összeomlik vagy agresszív magatartást tanúsít, akkor a gyerektől sem lehet azt várni, hogy megnyugodjon, sem azt, hogy ilyen helyzetekben helyt tudjon majd állni és az embertársai felé empatikusan tudjon megnyilvánulni.

(Borítókép: Ukrajnából menekülő családok a szlovák Ugar közelében 2022. február 26-án. Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters)

Rovatok