Index Vakbarát Hírportál

DK: A Debreceni Egyetem vonja vissza Putyin díszpolgári címét

2022. február 27., vasárnap 16:46

A Debreceni Egyetem rektora lapít, Kósa Lajos összevissza beszél – közölte Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője, az Egységben Magyarországért debreceni képviselőjelöltje vasárnap.

Az ellenzéki politikus még február 24-én fordult nyílt levélben a Debreceni Egyetem rektorához, hogy az intézmény azonnal vonja vissza Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgári címét.

Tisztelt Rektor Úr! Most jött el a pillanat. Önnek is. »Mert vétkesek közt cinkos, aki néma.« Nem lehet halogatni, dönteni kell. Önnek is: az eddigi, hatalomhoz dörgölőző megfelelési kényszer vagy az emberség, az agresszor elleni fellépés. Gyáva hallgatás vagy bátor kiállás. Ilyen egyszerű ez. Ezért emberként kérem, debreceni politikusként felszólítom, hogy az ön vezetésével a Debreceni Egyetem Szenátusa által 2017-ben Vlagyimir Putyinnak adományozott Civis Honoris Causa címet az adományozott személyének méltatlansága miatt haladéktalanul vonják vissza

– írta Varga Zoltán.

Vasárnapi sajtótájékoztatóján Varga Zoltán emlékeztetett rá, hogy korábban Szilvássy Zoltán rektor terjesztette fel az orosz elnököt a címre, Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője pedig kedden a honvédelmi bizottság ülése után azt nyilatkozta a díszdoktori címmel kapcsolatban:

Már azt is furcsának tartom, hogy valaki nem az ukránok melletti szolidaritását fejezi ki ebben a helyzetben, hanem az oroszokat támadja.

Varga Zoltán szerint elképesztő, hogy Kósa Lajos ilyen mértékben próbálja elkenni, szőnyeg alá söpörni a témát.

Putyin bebizonyította, hogy nem a béke oldalán áll, az ukrajnai helyzet pedig aljas, agresszív, alattomosan kiprovokált háború egy nemzet ellen. Ez az a helyzet, mikor világszerte határolódnak el Putyin Oroszországától, amikor Kósa Lajosnak és Szilvássy Zoltánnak is ki kell bújnia a sarokból, mert cinkosok közt vétkes, aki néma

– fogalmazott a DK országgyűlési képviselője.

A Debreceni Egyetem szenátusának 90 százaléka megszavazta 2017 augusztusában, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgári címet kapjon az egyetemtől. Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus ezután jelentette, hogy visszaadja a Debreceni Egyetemnek professor emeritus címét, így tiltakozva az orosz elnök díszpolgári kitüntetése ellen.

Az egyetemen petíció is indult azért, hogy vonják vissza Vlagyimir Putyin díszpolgári címét. A Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszéke elhatárolódott, közölték: „az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.”

(Borítókép: A Debreceni Egyetem főépülete. Fotó: Lehotka László / MTI)

Rovatok