Index Vakbarát Hírportál

DK: A kormány tiltsa ki az orosz gépeket a magyar légtérből

2022. február 27., vasárnap 12:27

A Demokratikus Koalíció szerint a „Putyin-párti” magyar kormány csak kullog az európai szövetségesek Oroszország elleni szankciói után, vannak azonban olyan lépések, amelyek nem maradhatnak el Budapesten sem.

Ilyen szankció az orosz repülőgépek kitiltása az európai légtérből, amit a legtöbb európai ország már meg is tett a saját légterére vonatkozóan

– teszi hozzá Barkóczi Balázs, a DK szóvivője a vasárnapi közleményében.

A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy tiltsa ki az orosz repülőgépeket a magyar légtérből az Ukrajnát ért orosz agresszió miatt.

Már az is szégyen, hogy a magyar kormánytól ezt követelni kell, miközben napok óta háborús agresszió éri a szomszédunkat

– írja az ellenzéki párt szóvivője.

Fennáll a lehetősége annak, hogy az Európa Unió összes tagországából kitiltják az orosz repülőgépeket – közölte vasárnap egy uniós tisztviselő. Mint mondta, erről a tervről a mai napon tárgyalhatnak az EU külügyminiszterei. Több ország, így például az Egyesült Királyság, Bulgária, Lettország és Észtország is lezárta már a légterét Oroszországgal szemben. Korábban a Lufthansa jelezte: törli az oroszországi járatait, ugyanerről döntött a Wizz Air is, erről mai közleményükben számoltak be.

A háborús eseményeket a hétvégén is percről percre közvetítjük; az Index szombati tudósítását ide kattintva olvashatja el, vasárnapi összefoglalónkat pedig itt találja.

(Borítókép: Peter Kovalev / TASS / Getty Images)

 

Rovatok