Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Ütemterv szerint halad a Lánchíd felújítása

2022. február 27., vasárnap 10:52

Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy ütemterv szerint halad a Lánchíd felújítása, és a munkálatok egy újabb fontos momentumhoz értek: kezdődhetnek a jelentősebb helyszíni kőmunkák.

Elkészült a Lánchíd pesti pilonját körülölelő állványzat, a budainál pedig már javában dolgoznak az állványépítők. Ennek köszönhetően elkezdődhetnek a jelentősebb helyszíni kőmunkák az átkelő tartószerkezeti elemein. Összesen mintegy 4400 négyzetméter gránit- és mészkőfelület állapotfelmérése, tisztítása, valamint a készülő hibatérképen megjelölt részek javítása kezdődik el

– közölte Karácsony Gergely.

Azt is írta, hogy a pilonokon lévő, összesen 52 darab nagyobb díszöntvényt és 120 kis rozettát – vagyis a rózsaszirmokat formázó fém épületdíszeket – leszerelik és felújítják. A kapuzatokat ékesítő négy oroszlánfejen, továbbá a címereken a helyszínen dolgoznak majd a kőfaragók. Munkájukat restaurátorok és műemlékvédelmi szakemberek irányítják, illetve felügyelik – tájékoztatott a főpolgármester.

A napokban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) már bejelentette, hogy hamarosan elkezdődhetnek a jelentősebb helyszíni kőmunkák az átkelő tartószerkezeti elemein. Nemrégiben Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bejelentette, hogy felgyorsítanák a Lánchíd két oldalán lévő terek, vagyis a Széchenyi, az Eötvös és a Clark Ádám tér engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítését.

A Lánchíd felújításának folyamata nyomon követhető a BKK oldalán.

Rovatok