Index Vakbarát Hírportál

Érkeznek a fővárosi pályaudvarokra a menekültek

2022. február 28., hétfő 15:45 | aznap frissítve

Reggel a Keletibe, délután a Nyugati pályaudvarra is érkezett menekülteket szállító szerelvény. Több száz ember fogadására készül a rendőrség.

Mintegy száz utas érkezett Budapestre, a Keleti pályaudvarra a reggeli órákban Ukrajna felől – köztük több afrikai, de további menekültek jövetelére számítanak. A Fővárosi Katasztrófavédelem és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai fogadták azokat a menekültetek, akik a fővárost érintve szeretnének eljutni szálláshelyükre.

A Budapesti Közlekedési Központ buszjárataira szálltak fel az Ukrajnából érkezők, akiket egy közelebbről meg nem nevezett Pest megyei településre szállították.

A MÁV sajtókapcsolati vezetője az Indexnek azt mondta, kora délután jön egy vonat több száz menekülttel a Nyugati pályaudvarra, ahol már felkészültek a fogadásukra. A MÁV pótkocsik hozzákapcsolásával erősíti a keleti országrészből érkező szerelvényeinek kapacitását. A vasúttársaság délután közleményt is kiadott amiben az áll, hogy február 28-án délutántól ingyen utazhatnak a MÁV-START belföldi járatain az ukrán állampolgárok. A "szolidaritási jeggyel" bárhol felszállhatnak, a jegyváltáskor csak az úti célt kell megadni és személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni az ukrán állampolgárságot.

Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a helyszínen arról tájékoztatott, hogy a Készenléti Rendőrség erőivel közösen a helyszínen segítik a menekülteket.

Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Délután a Nyugati pályaudvarra is befutott egy szerelvény, a leszálló menekültek többsége fekete-afrikai férfi volt, mellettük több ukrán és ukrajnai magyar nő, sok kisgyermekkel. Egy 22 éve Magyarországon élő ukrán tolmács azt mondta, az afrikaiak Kárpátaljáról érkeztek, jól beszélnek ukránul, mert keleti szomszédunk a 2015-ös menekültválság idején sokakat befogadott, ők pedig letelepedtek. Mivel ukrán állampolgárságot nem szereztek, nem kaptak katonai behívót. Ez számukra már a második fegyveres konfliktus, amely elől menekülniük kell.

Egy népes család legnagyobb gyermeke azt mondta, ő még nem töltötte be a 18. életévét, de ha fél évvel idősebb lenne, fegyvert fogott volna hazája védelmében.

Apja otthon maradt, ő most itt a kisebb testvéreire vigyáz. Számukra a végcél Budapest volt, de azt nem tudta megmondani, hol lesz a szállásuk.

A szitáló hóesésben a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, a BKK munkatársai, a Készenléti Rendőrség és a BRFK egyenruhásai biztosították a helyszínen az érkezők irányítását, ellátásukról pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) önkéntesei gondoskodtak: élelmet, innivalót és takarókat osztottak. A Fővárosi Önkormányzat sajtófőnöke azt mondta, a rendőrök kikérdezik őket a további szándékaikról. Akinek van repülőjegye, azt a BKK-buszok kiviszik a repülőtérre. A másik csoportba azokat sorolják, akik este a Keleti pályaudvarról továbbutaznak Lengyelországba.

Akiknek nincs hová menniük, azokat a fogadásukra kialakított fővárosi intézményekbe, például a Gyáli útra viszik. Budapest összesen 2500 férőhelyet szabadított fel erre a célra.

Az MRSZ elsősorban koordinációs munkát végez, tájékoztatta az Indexet Lucski Zsófia, a szeretetszolgálat szóvivője. Ez azt jelenti, hogy összegyűjtik a különböző gyülekezetektől, önkormányzatoktól és civilektől érkező felajánlásokat, és kiközvetítik a rászorulók számára. A karitatív szervezet a Nyugati pályaudvar mellett Záhonynál is működtet egy segélypontot, így már az országba belépésnél fel tudják mérni az igényeket. 

Tapasztalatai szerint a háború kitörését követő két napban döntően magyar anyanyelvű menekültek érkeztek, azóta azonban többségbe kerültek az ukránul beszélők. A Magyar református Szeretetszolgálat Alagi úti telephelyén 28 fő számára nyújt átmeneti szállást, a kommunikációt hat ukrán–magyar tolmács segíti.

A háborús eseményeket percről percre közvetítjük, az Index hétfői beszámolóját ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok