Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Méhkerék Fidesz–KDNP-s polgármestere, akit jogerősen felfüggesztett börtönre ítéltek

2022. február 28., hétfő 18:02 | aznap frissítve

A Békés megyei Méhkerék polgármestere benyújtotta lemondását egy február 9-én született jogerős ítélet miatt – erről közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A kétezres lélekszámú békési település polgármestere, Tát Margit egy Facebook-posztban írta meg, hogy azonnali hatállyal lemond a polgármesteri címéről. 

Ezúton tájékoztatok Mindenkit, hogy tudomásul véve a személyemet érintő bírósági döntést és betartva a jogszabályi előírásokat és határidőket, a mai napon lemondok polgármesteri tisztségemről, valamint a nemzetiségi önkormányzatokban betöltött szerepköreimről.

A lemondás indoka, hogy a tisztséget 2010 óta betöltő politikust a Gyulai Törvényszék mint másodfokú bíróság idén február 9-én jogerős ítéletben

költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Tát Margit a büntetőügy elsőrendű vádlottjaként 2012-ben a gyermekkorúak és fiatalkorúak áldozattá és bűnelkövetővé válásának megelőzése érdekében meghirdetett állami támogatásra pályázatot nyújtott be. Azonban a vissza nem térítendő támogatást nem az engedélyezett felhasználási célra fordította.

A projekt színlelt lebonyolítása érdekében különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, illetve magánszemélyekkel kötött színlelt megállapodásokat, amelyben hét másik vádlott is részt vett.

A vádlottak 2013 szeptembere és 2015 októbere között a költségvetést több mint 30 millió forinttal károsították meg – írta meg az MTI. Információjuk alapján Tát Margit polgármesterjelöltként újra elindul az időközi, várhatóan nyár végén vagy ősz elején megrendezett időközi választásokon.

Ezt Facebook-bejegyzésben ő maga nem erősítette meg, helyette megköszönte a 12 évet.

Megtiszteltetés ez a 12 év, amelyben első emberként dolgozhattam a falunkért, Méhkerékért. Nem könnyű feladat nőként és családanyaként ekkora felelősséget vállalni és viselni, sok áldozatot és még több alázatot igényel, de nyugodtan mondhatom, hogy mindig a legnagyobb elköteleződéssel és a legjobb tudásom szerint igyekszem végezni a munkámat, szolgálni a közösségemet.

Rovatok