Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Novák Előd ellen a városházáról eltávolított szivárványos zászló miatt

2022. február 28., hétfő 16:22 | aznap frissítve

Az ügyészség vádat emelt Novák Előd önkormányzati képviselő ellen, aki még 2020 augusztusában eltávolította az újbudai önkormányzat előtt kihelyezett szivárványos zászlót – közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

A vádirat szerint Novák Előd két társával – akik közül az egyik jelenleg még ismeretlen – 2020. augusztus 18-án megjelent a XI. kerületi önkormányzat épülete előtt, hogy az önkormányzat épülete előtti zászlótartó rúdra kihelyezett szivárványszínű zászlót eltávolítsa – derült ki Ibolya Tibor főügyész közleményéből. 

Ennek érdekében Novák Előd felfeszítette a zászlótartó rúd fedelét, majd a zászlót levette, és odaadta a társának, aki egy zsákba tette, majd motorral elhajtott a helyszínről. A cselekményt ismeretlen társuk videón rögzítette – tette hozzá a főügyész.

A főügyész elmondta, hogy a zászlót ezután egy kukába dobták.

A zászlótartó szerkezet megrongálásával okozott kár csaknem ötvenezer forint volt, a megsemmisített szivárványszínű zászló értéke pedig több mint húszezer.

A főügyész tájékoztatása szerint a Budapesti XI. és XXII. kerületi Ügyészség egy korábbi, 2019. szeptember 27-én elkövetett garázdasággal is vádolja Novák Elődöt. A politikus azon a napon egy XI. kerületi művelődési központban megrendezett fotókiállításon egy fotóművész alkotását – amely egy szexuális irányultságát nyíltan felvállaló párt ábrázolt – lefújta piros festékszóróval. A festékszóróból kifújt festék a kiállító paravánt is érte. A vádlott a cselekményével csaknem ötvenezer forint kárt okozott.

A kerületi ügyészség Novák Elődöt garázdasággal és rongálással, társát pedig rongálással vádolja, és a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzéssel hozzon érdemi döntést; a vádlottakkal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

Újbuda önkormányzata 2020. augusztus 18-án tudatta, hogy feljelenti Novák Elődöt, a Mi Hazánk Mozgalom alelnökét, amiért a polgármesteri hivatal elé felhúzott szivárványszínű zászlót a zászlótartó rúd megrongálásával leszedte és ellopta.

Rovatok