Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Nem engedünk át fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon

2022. február 28., hétfő 16:23

Orbán Viktor Instagram-oldalán közölt videót a nemzetbiztonsági operatív törzs hétfői ülése után. Áttekintették az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit, a miniszterelnök hangsúlyozta: háborús helyzetben vagyunk, ilyenkor nyugalomra van szükség.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Instagram-oldalán jelentette ki, hogy

A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, ezért Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe.

Orbán Viktor azt is elmondta: arról is dönteniük kellett, hogy átengednek-e fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon.

Úgy döntöttünk, hogy nem engedünk át ilyen szállítmányokat, mert Kárpátalján magyarok élnek, és egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat

– fogalmazott a miniszterelnök. Ugyanakkor hozzátette: a kormány humanitárius segítséget biztosít, így vasárnap és hétfőn is érkeztek magyar segélyszállítmányok Ukrajnába, „az onnan érkező menekülők ellátásáról pedig folyamatosan gondoskodunk” – mondta Orbán Viktor.

Halált okozó fegyvereket nem szállíthatnak Magyarországon keresztül

Szijjártó Péter Koszovóban jelentette be: a magyar kormány is beleegyezett abba, hogy az Európai Unió fegyvereket szállítson Ukrajnába, viszont úgy döntöttek, hogy Magyarország területén keresztül nem szállíthatnak halált okozó eszközöket.

A magyarok békét akarnak, békét akarunk a szomszédságunkban és a régióban

– hangsúlyozta Szijjártó Péter koszovói sajtótájékoztatóján. A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: büszkék arra, hogy a világnak vannak olyan pontjai – például Koszovó –, ahol magyar csapatok biztosítják a békét. Az itt működő békefenntartó erő tavaly október óta magyar parancsnokság alatt áll, Magyarország pedig a harmadik legnagyobb hozzájárulást biztosítja ehhez 490 katonával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap jelentette be, hogy az Európai Unió fegyverszállítmányokkal segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta: a magyar kormány beleegyezett az európai békekeret aktiválásába, ezen belül szállít az EU fegyvereket Ukrajnába, de azt is egyértelművé tették, hogy Magyarország nem küld sem csapatokat, sem fegyvereket a szomszédos országba.

Szijjártó Péter kiemelte:

Ma egy újabb döntést hoztunk, halált okozó fegyverek szállítása Magyarországon keresztül nem fog megtörténni. A döntés oka az, hogy a szállítmányok erőszakos katonai akciók célpontjává válhatnak. Biztosítanunk kell Magyarország és a magyar emberek biztonságát, és biztosítani azt, hogy nem vonódunk be a háborúba.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország egyik legnagyobb humanitárius akcióját hajtják végre, háromszáz tonna élelmiszert, harmincezer liter vizet, valamint higiéniai és gyermekápolási termékeket küld a kormány a kárpátaljai régióba hatszázmillió forint értékben.

Márki-Zay Péter: Magyar felségjelzésű repülőgép szállít fegyvereket

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Facebook-posztjában azt állítja, hogy

a Pápán állomásozó NATO Nehéz Légiszállító Ezred egyik magyar felségjelzésű C–17 repülőgépe ötven darab német Panzerfaust–3 páncéltörőt kétszáz rakétával, négyszáz darab Stinger légvédelmi rakétát szállít Hollandiából Ukrajnának. Száz darab mesterlövészpuska is van a gépen harmincezer tölténnyel, illetve két aknakereső tengeri búvárhajót.

A Nehéz Légiszállító Ezred, amelyről Márki-Zay Péter ír, tizenkét nemzet részvételével működik, jelenleg a svéd Peder Söderström parancsnoksága alatt.

A Honvédelmi Minisztérium a hvg.hu-nak küldött közleményében világossá tette, hogy az említett C–17-es szállító repülőgép egy független, nemzetközi program, a Stratégiai Légi Szállítási Képesség része, amelynek fő célja, hogy katonai stratégiai légi szállítási képességet biztosítson a programban részt vevő tizenkét nemzet számára három Boeing Globemaster III C–17 teherszállító repülőgéppel. A légi járművek nyilvántartásba vétele Magyarországon történt, magyar felségjelzéssel repülnek, de a tieznkét tagország együttesen birtokolja a flottát.

A tárca azt is leszögezte, hogy mindegyik részt vevő nemzet a programhoz való hozzájárulásként repülési órákat vásárol, amelyek alatt a saját céljaikra használhatják a repülőgépeket. A szállítási feladatot nem Magyarország vagy a Magyar Honvédség igényelte, arra ráhatása nincs.

Kovács Zoltán: Márki-Zay Péter megint hazudott

Márki-Zay Péter, az áprilisi választáson szövetségben induló ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje megint hazudott – írta hétfőn a Facebook-oldalán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, kiemelve: fake news, hogy magyar katonai repülő szállítana fegyvereket Ukrajnába.

Magyar személyzettel, magyar területről, magyar területen keresztül, magyar repülőgép nem szállított fegyvereket Ukrajnába.

Egy, a NATO keretei között, többnemzeti együttműködésben működő nehéz légi szállító képesség keretében három magyar felségjelű gép lát el ezzel kapcsolatos feladatokat. Az együttműködés célja, hogy nemzetközi legénységgel katonai stratégiai légi szállítási képességet biztosítson a programban részt vevő országoknak. Mindegyik résztvevő nemzet a programhoz való hozzájárulásként repülési órákat vásárol, amelyek alatt a saját céljaikra használhatják a repülőgépeket – ismertette az államtitkár.

A kérdésben foglalt szállítási feladatot tehát nem Magyarország és nem a Magyar Honvédség igényelte, arra ráhatása nincs – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Felszólítjuk a baloldalt, hogy fejezze be a felelőtlen és átgondolatlan nyilatkozatokat! – írta az államtitkár, hozzátéve: nem engedjük, hogy a baloldal Magyarországot belesodorja ebbe a háborúba!.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésünkben találja.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági operatív törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. február 28-án. Fotó. Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok